zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Historisch Genootschap opent gerestaureerd pand op 12 september

8 september 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Op zaterdag 12 september heropent het Historisch Genootschap de deuren van het gerestaureerde pand "Den Brommert" (Smitshoef 30). Belangstellenden zijn welkom van 13.00 - 16.00 uur. In het gebouw beheerde het genootschap al jaren een archief en expositieruimte. Tijdens de restauratie is Den Brommert aanzienlijk vergroot en heeft het meer de allure van een museum gekregen. "Ons pand is uitgebreid met een winkel waar bezoekers lokale producten kunnen kopen. Nieuw is ook de zogeheten Spoor-zaal waar een collectie oude meubelen staat", verduidelijkt bestuurslid Arie Verhoeven. 

"De Spoor-collectie is een deel van de erfenis die Leonia A. Spoor - Van Tichelt na haar dood in 1966 naliet aan Hendrik-Ido-Ambacht", legt Verhoeven uit. "Leonia was de schoondochter van Willem Spoor, burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht van 1896 tot 1911. Daarna nam hij ontslag, omdat hij meer tijd wilde hebben om zijn zoon op te voeden en verhuisde naar Breda. Als burgemeester heeft Spoor veel betekend voor ons dorp; hij realiseerde een waterleiding, aansluiting op openbaar vervoer en hielp mee bij het opzetten van  de 'Vakteekenschool' aan de Kerkstraat.

Erfenis
"Ondanks zijn inspanningen raakte Spoor al snel in de vergetelheid. Het was dan ook een verrassing dat zijn schoondochter in haar testament had bepaald dat haar nalatenschap volledig ten goede moest komen aan de Ambachtse samenleving. Zo is een deel van de erfenis gebruikt om het oude zwembad De Louwert te bouwen dat in 1970 opgeleverd werd. Een ander deel van de Spoorcollectie bestaat uit meubels en service waarvan een klein deel al jaren in het gemeentehuis staat. Het merendeel lag echter in Den Haag opgeslagen, maar nu geven we een nog mooiere invulling aan de laatste wens van Leonia: een groot deel van de meubels plaatsen we in de Spoorkamer, de mooiste kamer in "Den Brommert". En vanaf de opening op 12 september kan iedereen de Spoorkamer komen bewonderen. Ook willen we aankleding van de kamer regelmatig veranderen, zodat de kamer blijft verrassen. Dat kan vrij gemakkelijk, want een groot deel van de Spoor-collectie ligt nu in Den Brommert opgeslagen", vertelt Verhoeven enthousiast. 

Interessante collectie
Het is opvallend dat Leonia de Ambachtse gemeenschap als erfgenaam benoemd had. "Leonia heeft nooit in ons dorp gewoond. Waarom ze dan toch aan ons dorp dacht in haar testament is waarschijnlijk niet meer te achterhalen. Leonie bepaalde namelijk dat haar correspondentie vernietigd moest worden, direct na haar overlijden, wat gebeurd is", verduidelijkt Verhoeven. "Ondanks de onduidelijkheid ben ik blij met de collectie. De meubels, de boeken, de schilderijen: het zijn tastbare herinneringen aan een bepaalde periode hier in Hendrik-Ido-Ambacht en aan een burgemeester die veel betekend heeft voor ons dorp. Ook is duidelijk te zien dat de familie Spoor welgesteld was. Het is fijn om zo'n interessante collectie vanaf 12 september te delen met een groter publiek. Meer informatie biedt onze website". 

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!