vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Historisch Genootschap maakt nieuwe podcast over Perenlaantje

26 oktober 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Het Historisch Genootschap kwam vandaag met een nieuwe podcast over het Perenlaantje. In de podcast vertelt fruitboomexpert Wouter den Boer ‘sappige’ verhalen over peren en zijn werk aan het monumentale laantje. 

De Perenlaan is haar lengte van 550 meter de langste in heel Europa en herinnert aan de florerende fruitteelt in het gebied in de vroege twintigste eeuw. De laan is in 1922 aangelegd door fruitkweker Speelman en vormt een unieke loofgang van zo'n 1.100 perenbomen die in een boogvorm naar elkaar toe groeien, een zogeheten 'berceau'. Door haar boogvorm lijkt de laan soms op een tunnel, zeker als de perenbomen veel blad dragen. Onder de bomen liep tot 1948 een smalspoor met lorries om de oogst efficient af te voeren. 

Cultuur-historisch erfgoed
In de loop van de twintigste eeuw raakte de Perenlaan verwaarloosd, maar in 2000 kocht de gemeente het laantje om De Volgerlanden te bouwen. Uiteindelijk restaureerde de gemeente het Perenlaantje en sinds enkele jaren is het gebied voor iedereen toegankelijk. Een deel ervan zal de komende jaren bebouwd worden en deel worden van De Volgerlanden. Omdat het Perenlaantje cultuur-historisch erfgoed is, zal het volledig intact blijven. 

Foto Vincent Nederpel

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!