dinsdag 13 april 2021

Alles over Ambacht

Gemeente compenseert huur van sportverenigingen wegens lockdown

6 maart 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Door de lockdown konden veel sportverenigingen hun accommodaties niet gebruiken, terwijl de huurkosten doorliepen. Die lasten gaat de gemeente binnenkort compenseren. "Het gaat om de huur die de verenigingen in het vierde kwartaal van 2020 hebben afgedragen", verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente.

Een voorwaarde voor de compensatie is dat de verenigingen door de coronamaatregelen hun accommodatie niet hebben benut. Om de tegemoetkoming te krijgen moeten verenigingen bij hun eigen verhuurder aankloppen. "In veel gevallen is Stichting Cascade de huurbaas. Alleen de buitensportverenigingen op het Sportpark Schildman hebben een huurovereenkomst met de gemeente", vertelt een woordvoerder. 

Compensatie uit nationale schatkist
De gelden om te compenseren komen niet uit de gemeentelijke, maar uit de nationale schatkist. "Bij de eerste lockdown heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld om verhuurders van sportaccommodaties te compenseren voor de huur van verenigingen", zegt een gemeentelijke woordvoerder. "De gemeente, Stichting Cascade en Sportfondsen hebben de compensatieregeling tijdens de eerste lockdown benut. Vandaar dat Ambachtse sportverenigingen toen geen huur hoefden te betalen". 

Compensatieregeling verlengd
Het Rijk heeft de compensatieregeling voor de tweede lockdown verlengd. "Door de rijksgelden kunnen we de huur van verenigingen voor het vierde kwartaal van 2020 kwijtschelden. Voorwaarde is wel dat verenigingen door de coronamaatregelen geen gebruik hebben gemaakt van de accommodatie", vertelt een gemeente-woordvoerder. 

Gemeente vraagt compensatie aan
Verhuurders, zoals de gemeente, kunnen vanaf 9 maart tot en met 3 mei compensatie aanvragen bij het Rijk. Die mogelijkheid zal onze gemeente zo goed als zeker benutten, weet een woordvoerder. Ze legt uit: "Burgemeester en wethouders (het college) moeten de compensatieaanvraag nog formeel bekijken, maar de verwachting is dat wij ze opnieuw gaan indienen." 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!