zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Krapte-indicatoren per woningtype in ons dorp.

Extreme krapte teistert Ambachtse woningmarkt

3 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De woningmarkt in Hendrik-Ido-Ambacht kampt met extreme krapte die alleen maar nijpender wordt. Zo zijn er in ons dorp nog maar 0,8 woningen per koper beschikbaar. Vorig jaar konden kopers nog kiezen uit 2,3 Ambachtse woningen. In buurgemeentes is de situatie eveneens nijpend. Dat is gebleken uit onderzoek van Woningmakers Drechtsteden dat per kwartaal woningmarktdata publiceert. Het collectief werkt voor zijn onderzoek nauw samen met Waltmann Makelaars.

Uit onderzoek van de Woningmakers blijkt dat in alle gemeenten in de Drechtsteden de krapte enorm is. De vraag naar grondgebonden woningen (rijtjeswoningen en 2-onder-1-kap) is in de hele regio extreem. Behalve in Hardinxveld-Giessendam is er ook een groot tekort aan appartementen. De overall-krapte is in het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Het is een belemmering voor de doorstroom. Mensen bieden pas een huis aan op de markt als ze er zelf een gekocht hebben, en dat gebeurt niet.


De tabel geeft een overzicht van de krapte-indicatoren per Drechtsteden-gemeente. De indicator schetst het aantal woningen waaruit een potentiële koper kan kiezen. Dat is overal afgenomen, behalve in Sliedrecht.

Schrikbarend woningtekort
De Drechtsteden volgen daarin een nationale trend van woningnood waarin het huidige landelijke woningtekort van 312.000 naar verwachting in 2025 is gestegen naar 419.000 woningen. 5% van de bevolking zoekt dan een huis, wat eigenlijk heel vreemd is, want wonen is een grondrecht. Dorith Kools (Waltmann makelaars, Woningmakers Drechtsteden): ”Ik schrik enorm van deze getallen. Ik had nooit gedacht dat de markt zo verstopt zou kunnen raken. De enige oplossing is bouwen, bouwen, bouwen. Binnen de woningmakers zetten we ons in om de daarvoor benodigde afstemming tussen gemeenten en marktpartijen (‘Woningmakers’) voor elkaar te krijgen.”

Foto Factsheet krapte-indicatoren Q1 2021 – april 2021

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!