Sunday 19 September 2021

Alles over Ambacht

Dorpskerk geopend op woensdagmiddag

29 juli 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT – De Hervormde Dorpskerk wil een open en toegankelijke kerk zijn voor iedereen. Vandaar dat de kerk elke woensdag open is van 11.00 uur tot 15.00 uur. Zodra je de vlag met de tekst “Kerk Open” ziet wapperen, kun je binnenstappen om gewoon even te kijken, te zitten of om een praatje te maken.

Als voorbeeld wijst de kerk naar kerken in het buitenland. “Er zijn veel mensen die graag even een kerk binnengaan voor een moment van rust. Helaas is dat in ons land lastig, omdat veel Nederlandse kerken doordeweeks gesloten zijn”, schrijft de Dorpskerk in een persbericht.

Geloof, hoop en liefde
De oude Hervormde Dorpskerk vormt al eeuwenlang een plaats van geloof, hoop en liefde. Zo werd de kerk in de veertiende eeuw gebouwd op een verhoging die het gebouw beschermde tegen overstromingen. Berucht was de Sint-Elisabethsvloed die in 1421 onze regio overspoelde. Omdat de Dorpskerk wat bescherming bood, werd ze gewijd aan de heilige Nikolaas, de beschermheilige van zeelieden en kinderen.

Eeuwenoude schakel tussen generaties
Hoewel de heiligen na de Reformatie (1572) geen rol meer speelden, bleef de kerk eeuwenlang het religieuze middelpunt van Ambacht. Generaties dorpsgenoten werden er gedoopt, volgden zondagsschool en lieten zich inspireren door de erediensten. Tot slot werden talloze Ambachters begraven vanuit de Dorpskerk. Zo vormt de kerk een verbinding tussen generaties die de eeuwen overstijgt. “De Dorpskerk is zo’n gebouw waar je de historie kunt zien en voelen”, meldt de kerk dan ook.  

Foto Dorpskerk

Zie ook:

Lees meer over:

dorpskerk Hervormd open kerk
Deel dit bericht met je vrienden!