zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Burgemeester Jan Heijkoop achter zijn bureau.

Burgemeester Jan Heijkoop nieuwe voorzitter Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard

17 december 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Sinds kort is Jan Heijkoop niet alleen burgemeester van ons dorp, maar ook onafhankelijk voorzitter van het Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard (NBC). Het bestuur van het collectief heeft in meerderheid voor Heijkoop gestemd. Nu hij voorzitter is, heeft het bestuur geen vacatures meer.

Het beheercollectief is begin oktober opgericht en had tot voor kort een waarnemend voorzitter. Het collectief bestaat verder uit particuliere natuurbeheerders en leden van verschillende natuur- en landbouworganisaties uit de Krimpenerwaard. In het gebied wordt de komende jaren veel nieuwe natuur gerealiseerd. Een deel is al aangelegd en wordt beheerd door agrariërs, particuliere grondeigenaren, pachters en het Zuid-Hollands Landschap.

Natuurbeheer afstemmen
Omdat er meer natuur komt, zullen er nog meer beheerders komen die zelf hun natuurgebieden moeten bijhouden. Hierbij is afstemming belangrijk, een proces waarin het collectief als platform wil fungeren. Om zijn rol te vervullen heeft het collectief een bestuur dat ondersteund wordt door een kleine professionele werkorganisatie. In de organisatie zijn nog vacatures waarvoor het bestuur binnenkort gaat werven. 

Ruime bestuurlijke ervaring
In het bestuur wordt Jan Heijkoop voorzitter wegens zijn ruime bestuurlijke ervaring. Zo was hij eerder voorzitter van de WTLO en LTO Noord, waarna hij in 2012 burgervader werd in ons dorp. Daarbij is Heijkoop geïnteresseerd in vraagstukken over landbouw, natuur en landschap. Een van de eerste taken die hij krijgt, is het vastleggen van afspraken met de provincie Zuid-Holland over de rol en positie van het natuurbeheercollectief.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!