zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Hoewel het vuurwerkverbod niet overal werd nageleefd, waren er dit jaar minder slachtoffers dan voorgaande jaren.

Burgemeester Jan Heijkoop kijkt tevreden terug op jaarwisseling

7 januari 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Afgelopen jaarwisseling gold er in ons land een eenmalig vuurwerkverbod. Hoewel lang niet elke Ambachter zich aan het verbod hield, blikt burgemeester Jan Heijkoop tevreden terug. "De jaarwisseling verliep dit jaar rustiger dan voorgaande jaren, met een klein aantal meldingen. Vooralsnog lijkt de schade als gevolg van vuurwerk mee te vallen". 

Hoewel een eenmalig vuurwerkverbod lijkt te werken wil Heijkoop het verbod niet definitief maken. "In mijn gemeente zie ik doorgaans dat mensen zorgvuldig met vuurwerk omgaan. In Hendrik-Ido-Ambacht is een vuurwerkverbod voor het terugdringen van het aantal vuurwerkslachtoffers of -vernielingen dan ook niet direct nodig. Een vuurwerkverbod kan de handel en verkoop in illegaal vuurwerk wel in de hand werken. Dit zou in geval van een vuurwerkverbod mijn zorg zijn", vertelt de burgemeester. 

Ook in Zwijndrecht relatief rustig
In buurgemeente Zwijndrecht is burgemeester Hein van der Loo ook tevreden over het vuurwerkverbod. "We merkten dat het verbod heeft gewerkt, omdat we deze jaarwisseling relatief weinig vuurwerkslachtoffers zagen." Voor de burgemeester is veiligheid veel waard, zodat hij liefst zo min mogelijk vuurwerkslachtoffers ziet. "Elk initiatief dat vuurwerkslachtoffers helpt voorkomen, is goed", benadrukt Van der Loo nog.

Niet meteen definitief vuurwerkverbod
Toch is de Zwijndrechtse burgemeester niet meteen voor een definitief vuurwerkverbod. "Ik begrijp ook dat mensen het afsteken van siervuurwerk zien als een feestelijke start van het jaar. Voor Zwijndrecht blijft vooralsnog gelden: we volgen de landelijke lijn. Wanneer we strenger in de leer willen zijn, vraagt dat ook om een goed gesprek in de gemeenteraad."

Foto Wim van Ketel, gefotografeerd in Zwijndrecht.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!