zondag 23 januari 2022

Alles over Ambacht

Ary Cramer (E.V.A.) roept iedereen op tot politieke betrokkenheid

15 mei 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ary Cramer is burgerraadslid bij Echt voor Ambacht (E.V.A.) en schrijft regelmatig een column voor Ambacht.net. Deze maand neemt Ary je mee door ons dorp, waarbij hij in gesprek gaat met verschillende inwoners. Aandachtspunten zijn bomen, de afstand tot de basisscholen en de relatief hoge hondenbelasting in ons dorp. Ary schrijft: 

Inwoners hebben oog voor de leefomgeving
Het is heerlijk weer, dus een tochtje door de gemeente staat op mijn ‘doe-lijstje’. Zo kom ik in een straat waar een groenbedrijf een drietal bomen aan het planten is. Er staan enkele bewoners van die straat erbij te kijken. "Gelukkig mijnheer, dat er nieuwe bomen geplaatst worden, de oude waren dood. Wat zou het mooi zijn als in alle straten – daar waar het kan – bomen geplaatst zouden worden. Geeft schaduw, maar is nog gezond ook", zo begint één van de kijkers een gesprek.

Suggesties aan gemeente doorgeven
Ik kan niet anders dan zijn opmerking beamen en zeg: "Wie weet, is het een goede suggestie om aan de gemeente door te geven. Ik heb begrepen dat ook de Ambachtse gemeenteraad een Participatienota heeft vastgesteld. In die nota staan spelregels, zo kan de gemeente inwoners vragen hoe zij aankijken tegen het voornemen van een project. Dat inspreken bestond al langer natuurlijk, in de media wordt een melding gemaakt en belanghebbenden kunnen daarop inspreken. Maar nu kunnen inwoners ook met een voorstel komen, en uw suggestie is wellicht een goede daarvoor", geef ik als antwoord.

Grote afstand naar basisscholen
Ik besluit via een nostalgisch stukje Ambacht weer naar huis te gaan. Dat stukje Ambacht (buurt Oostendam) grenst aan de Veersedijk, die vroeger de Bovendijk genoemd werd. Net als ik de hoek om wil slaan richting het Oude Raadhuisplein zie ik een moeder met een kindje voorop haar fiets, naast haar fiets een kleuter. Het oudste kindje zwaait naar me, ik lach terug. "Ja", zegt de moeder, "ze is vrolijk, de school is weer uit. Het is wel een gedoe elk dag om de oudste naar school te brengen. De school is te ver weg om haar alleen te laten gaan en te gevaarlijk ook. Ik hoor mijn oma nog zeggen: ‘Vroeger had je door het hele dorp scholen’, ‘Ik begrijp niet waarom het nu leegstaande gebouw van de voormalige P.J. Plaisier Mavo gewoon weer als school dienst zou kunnen doen. Dit is voor de bewoners van Oostendam dichtbij". Ik help de moeder het kleinste kind van de fiets te halen en vervolg mijn weg.

Hoge hondenbelasting
Ik ben weer bijna thuis, om de hoek staat een buurman met zijn hond. "Ja, ik moet de hond even uitlaten", zegt hij. "Ik sprak trouwens mijn neef, die had het over de hondenbelasting die hij betaalt in zijn woonplaats. Dat verschilt nogal met hier, meneer. Hendrik-Ido-Ambacht schijnt wat lokale belastingen betreft een van de hoogste gemeente te zijn, zeker wat de hondenbelasting betreft. Ik vraag mij af waar al dat geld aan uitgegeven wordt? En als het bedrag dat jaarlijks aan hondenbelasting binnen komt niet uitgegeven wordt aan bijvoorbeeld meer uitlaatgebieden, zou dan het geld niet terug moeten naar die hondenbezitters?"

Politiek actief
De buurman vervolgt zijn betoog met een vraag: "Bent u het met mij eens dat deze onderwerpen best eens in onze gemeente politieke aandacht zouden moeten krijgen? Ik wil echt iets voor Ambacht gaan doen en dit meenemen. Maar op welke wijze?" Ik kijk hem aan en zeg: "We krijgen in Hendrik-Ido-Ambacht weer de cursus ‘Politiek is dat wat voor mij?’; erg leerzaam! U ontmoet daar meer inwoners die echt voor Ambacht actief bezig willen zijn. Geeft u zich daar voor op". 

Door: Ary Cramer, burgerraadslid bij E.V.A.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!