dinsdag 13 april 2021

Alles over Ambacht

Ary Cramer (E.V.A.): "Wat zou jij echt voor Ambacht kunnen doen?"

6 maart 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT -  Ary Cramer, burgerraadslid voor Echt voor Ambacht (E.V.A.), gaat maandelijks een column schrijven voor Ambacht.net. In zijn eerste column neemt Ary je mee met zijn verplaatsingen door ons dorp. Zo hoort hij veel klachten over afval, woningnood, de energietransitie en de verveling van sommige jongeren. Tot slot vraagt Ary wat je echt voor Ambacht zou kunnen doen.

Weet wat je zou kunnen doen?
Heb je dat nu ook weleens? Je wandelt naar de Schoof, je komt in het winkelcentrum een oude bekende tegen, maakt een praatje en loopt verder. Wel oppassen, want soms moet je opzij springen, omdat kinderen en jongvolwassenen het nodig vinden met de fiets, ja soms met een brommer door het centrum te rijden. Op een van je wandelingen door het park Sandelingen-Ambacht zie je volle afvalbakken met in de omgeving daarvan weggegooide consumptieverpakkingen. Jammer van zo'n mooi park. Zouden die afvalbakken niet wat sneller geleegd moeten worden, vraag ik mij af. Gelijktijdig realiseer ik mij dat ik die volle afvalbakken ook op andere plekken in de gemeente zie.

Geen betaalbare woningen en weinig te doen
Tijdens die wandelingen hoor je ook wel gesprekken van jongeren op 'n bankje dat ze best wel zouden willen trouwen, maar een huis kopen zit er nog even niet in, omdat men gekozen heeft om voornamelijk dure huizen te bouwen. En een sociale woning zit er ook al niet in, want de wachttijden zijn ellenlang. Een stukje verder hoor je wat jongens elkaar bevragen wat ze gaan doen in het weekend. "Ach, niets bijzonders, want in Ambacht is eigenlijk voor ons niet veel te doen", bromt een van hen.

Binnenbad op zondag dicht
“Laten we hopen dat het snel zomer wordt”, hoor ik een paar meisjes tegen elkaar in het Sophiapark zeggen. “Dan kunnen we weer naar het zwembad zaterdags en zondags. Eigenlijk zouden we nu ook op zaterdag en zondag een paar baantjes moeten kunnen trekken.” “Ja, ik kan op zaterdag nooit”, zegt een van de meisjes. “Dan werk ik en op zondag is het binnenbad in Ambacht dicht. Vreemd eigenlijk.” “Meneer, kijkt u uit op de Laan van Welhorst, ze rijden daar soms als gekken!”, roept een meisje mij nog na. Wel aardig!

Kermis op de Sophiapromenade, maar dan zonder attracties
Zo tegen het eind van de middag is het nog druk bij de winkels aan de Sophiapromenade. Wat opvalt, is dat er erg veel jongeren wandelen, ook valt mij de nieuwe extra verlichting op. Een oudere mede-inwoner ziet mij om mij heen kijken en zegt: “Ja meneer, ‘s avonds is het hier soms net kermis, maar dan zonder attracties. Hoewel veel jongeren door de verlichting goed zichtbaar zijn, maken ze veel lawaai door vuurwerk af te steken. Maar gelukkig is de politie snel ter plaatse als ze gebeld wordt.


Verplichting om van gas af te gaan
Een paar dagen later vroeg een medewandelaar mij of ik ook bezig ben met de energietransitie. “Ik woon in een huis van rond 1960 dat niet optimaal te isoleren is. En ze willen me verplichten van het gas af te gaan. Een warmtepomp heeft in mijn huis geen nut door de gebrekkige isolatiemogelijkheden”, verduidelijkt de man. “Laat ze wachten tot ze goede bruikbare en betaalbare alternatieve energiebronnen beschikbaar hebben”, begint een derde wandelaar die er gezellig bij komt staan. Dat beaamt de tweede wandelaar. “Ik las dat bijvoorbeeld waterstof heel geschikt zou zijn om je huis te verwarmen en lekker warm te kunnen douchen.” “Laten we ervan uitgaan dat de politiek wijs is en dat goed en snel gaat onderzoeken,” zeg ik.

Wat kun jij echt voor Ambacht doen?
Ik ga maar weer eens op huis aan. Nog nadenkend over de diverse opmerkingen van de laatste weken, vraag ik mij af wat je zou kunnen doen als inwoner van dit toch mooie dorp Hendrik-Ido-Ambacht. Moet ik zaken die niet kloppen melden bij de gemeente? Ik zou ze ook kunnen melden bij de politiek. Misschien nog beter, wat kan ook ik echt voor Ambacht doen? Actief worden en meedoen, meepraten en wellicht meebeslissen, als ik mij verkiesbaar stel bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is wat ik echt voor Ambacht zou kunnen doen.

Foto Ary Cramer

Zie ook:

Lees meer over:

afval woningen ary cramer E.V.A.
Deel dit bericht met je vrienden!