vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Ary Cramer (E.V.A.) is bezorgd over hoge kosten warmtepomp

19 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ary Cramer is burgerraadslid bij Echt voor Ambacht (E.V.A.) en schrijft regelmatig een column voor Ambacht.net. Deze maand neemt Ary je mee door ons dorp, waarbij hij in gesprek gaat met verschillende inwoners. Aandachtspunten zijn groenonderhoud, oog voor inbreng van bewoners en zorgen om de warmtepomp. "Het kost nogal wat om zo'n pomp aan te schaffen", verduidelijkt Ary. Verder schrijft hij:

"Houd rekening met broedseizoen bij groenonderhoud"
Je ontkomt er eigenlijk niet aan. Het mooie weer – soms een beetje te warm – nodigt uit om de straat op te gaan. Overal zie je bewoners druk bezig in hun tuinen, die liggen er nu al erg mooi bij. Maar ook het openbaar groen geeft een mooi beeld van de gemeente. Men zegt weleens dat Ambacht de groenste gemeente is, langs het groen lopend geloof ik dat direct. Groen is zeer belangrijk voor de gezondheid. Laatst las ik dat ergens, kort samengevat: "Een groene omgeving zorgt voor gezondere inwoners, minder ziekteverzuim en minder ziektekosten". Een groene gemeente moeten we blijven, en daar waar ruimte is, moeten we extra bomen planten. Maar groen vraagt ook onderhoud, waarbij de uitvoerder rekening dient te houden met het broedseizoen.

Zorgen over hoge kosten warmtepomp
Genietend van al dat groen kom ik de buurman tegen, waar ik bij een vorige wandeling een gesprek mee had over de politiek in onze gemeente. "Al overgestapt op een warmtepomp, buurman?", vraagt hij. "Eigenlijk nog niet over nagedacht", zeg ik. "Nou, ik ben eens naar de site van de gemeente gegaan en daar gezocht. Ik vond de agenda voor een commissievergadering waarin ze dat gaan bespreken. Ik wilde er eigenlijk het mijne van weten, maar gezien het aantal documenten was er geen doorkomen aan. Wat ik nog wel gelezen heb, zijn de bedragen die om de hoek komen kijken. Dat is toch wel schrikken. Ben benieuwd hoe men dat op wil gaan lossen, want je huis geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp kost nogal wat. Wat ik dan weer niet begrijp is, men zoekt nog volop naar duurzame en betaalbare verwarmingsystemen, daarop kan de overheid toch beter wachten? Nu bestaat de kans dat ze overstappen naar een dure oplossing, terwijl er over vier jaar wellicht een goedkopere optie is ontwikkeld."

Verkiezingsprogramma, gebaseerd op inbreng Ambachters
De buurman vervolgt: "Het is wellicht een idee voor de politiek om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Het moet leesbaar zijn, kort en krachtig, anders haakt de lezer af. Trouwens, ik heb wel meer ideeën, ik ga die zeker bij een partij inleveren". De buurman verwijst naar de participatienota en zegt: "Bestaat er geen participatienota? Dan is het toch ook logisch dat je ideeën bij een partij kunt inleveren. Wat denk je, zouden niet alle verkiezingsprogramma’s geschreven worden aan de hand van opmerkingen, ideeën en ervaringen van inwoners van een gemeente? Dat is toch ook participatie?" Ik kijk hem bewonderend aan en zeg: "Dat moet je zeker doen!" En ja, dat ga ik ook doen.

Ik ben onderwerpen aan het verzamelen. Zo kwam ik iets over dualisme tegen. Maar daar moet ik mij nog eens in verdiepen. Misschien dat ik daar wat meer over weet, als we elkaar weer tegenkomen. Nog nadenkend over zijn woorden, vervolg ik mijn weg. "Zou deze buurman dan echt voor ambacht actief gaan worden?"

Meer nostalgische armaturen in ons dorp?
"Heb je die mooie nostalgische armaturen bij ons in de Kerkstraat gezien?", vraagt een oud-teamgenoot, die mij al rennend voorbij komt. Hij stopt, "Ja, inderdaad erg mooi", antwoord ik hem. "Wat denk je?", vraagt hij, "zouden die ook niet mooi staan in de Dorpsstraat, Oranjestraat e.d.? Het zou wel een sfeertje geven in die straten." “Dat ben ik helemaal met je eens!" Wellicht een idee voor een politieke partij. Ik zou bijna mijn tijd vergeten, ik moet nog tuinaarde kopen. Snel vervolg ik mijn weg naar het winkelcentrum. Met een paar zakken grond vervolg ik mijn weg, lopend langs vele mooie tuinen, naar huis.


Door: Ary Cramer, burgerraadslid bij E.V.A.

Foto Ary Cramer

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!