maandag 24 januari 2022

Alles over Ambacht

Dominee Piet van Veldhuizen, predikant in De Ark

Aangescherpte corona-maatregelen in Pastoraal Centrum De Ark

8 oktober 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT- Maandag 5 oktober adviseerde minister Grapperhaus de kerken dringend om met maximaal dertig mensen samen te komen. Pastoraal Centrum De Ark houdt zich aan dit advies, al vinden veel gemeenteleden de aanscherping jammer. “Eerst mochten we 55 mensen ontvangen, maar nu gaan we terug naar maximaal dertig. Toch blijven we ervoor gaan”, vertelt dominee Piet van Veldhuizen die bijna elke zondag kerkdiensten leidt in De Ark.  

De leden van protestantse wijkgemeente De Ark staan welwillend tegenover de aanbevelingen van de overheid. “Tot nu toe is de gemeente telkens proactief omgegaan met de corona-richtlijnen. We hebben de grenzen niet opgezocht, we willen niet het onderste uit de kan halen en we zoeken niet naar de mazen in het net van de regelgeving. De Ark heeft bovengemiddeld veel leden die werken in onderwijs en zorg, dus we hebben de discipline en de menslievende betrokkenheid die nodig is om ons met een positieve inzet aan de regels te houden”, zegt Piet. De inzet van De Ark lijkt geholpen te hebben om enkele besmettingsclusters in te dammen. “Hoewel er gemeenteleden besmet zijn geweest en sommigen in quarantaine zitten, lijkt De Ark nog geen rol gespeeld te hebben bij de verspreiding”.  

Kerkelijke activiteiten online
De Ark organiseert niet alleen zondagse activiteiten, maar ook doordeweeks. Dan gelden er vergelijkbare regels die Piet toelicht: “Er was de laatste weken één gesprekskring die fysiek samenkwam, in de kerkzaal dus met heel veel onderlinge ruimte, maar die is nu weer terug naar deelname via het internet. Ook vergaderingen gaan grotendeels weer vanuit huis, achter de laptops. De catechese (godsdienstles) voor kinderen in de basisschoolleeftijd gaat gewoon door, maar verder ligt er veel stil. Binnenkort gaan we experimenteren met lezingen via de livestream. De lezing is dan openbaar, een nabespreking via Zoom is mogelijk voor mensen die zich daarvoor hebben aangemeld.”

Een luisterend oor
Naast een kerk wil De Ark een pastoraal centrum zijn, juist ook in deze lastige tijd. Iedereen is er welkom voor een luisterend oor of om te bidden. “De Ark is al sinds maart op doordeweekse ochtenden open van 9:00 tot 11:00 uur. Momenteel loopt die openstelling van maandag t/m donderdag. In de kerkzaal kunnen bezoekers een lichtje aansteken als teken van gebed, in de vergaderzaal is koffie en thee en de mogelijkheid van gesprek. De spreekkamer van de predikant is beschikbaar als iemand onder vier ogen met hem wil spreken. We vragen nu wel van onze bezoekers om een mondkapje te dragen als ze door de kerk lopen”, verduidelijkt Piet.

Kwetsbare mensheid
Over de duiding van het nieuwe longvirus is Piet kort. “We weten nog te weinig over het ontstaan ervan, maar dit behoort tot de mogelijkheden in de natuurlijke werkelijkheid. De extreme mobiliteit van de mensheid (globalisering) zorgt voor een ongekend snelle verspreiding van het virus. Het bepaalt ons weer eens bij onze kwetsbaarheid voor dingen die we niet zelf in de hand hebben.”

Foto Trudy Wehrmeijer

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!