College: geen diplomazwemmen meer, maar ‘veilig en plezierig bewegen in water’
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Een diploma halen moet niet meer het einddoel van schoolzwemmen worden. Dit is de nieuwe visie van het college over deze vorm van bewegingsonderwijs. Belangrijker vindt het college het belang van waterveiligheid van kinderen, de kansengelijkheid en de zelfredzaamheid in het water. Op basis van deze visie wordt in het komende schooljaar een pilotproject (Swim2play) gestart.
Teveel onderwijstijd
De gemeenteraad bespreekt deze nieuwe visie binnenkort. Voor het opstellen van de visie overlegde B&W met schoolbesturen, Sportfondsen en Hi5Ambacht in een werkgroep. Een meerderheid in deze werkgroep onderschrijft deze visie.
In de visie is de keuze gemaakt om niet meer in te zetten op het diplomazwemmen. Reden hiervoor is dat de frequentie en duur van het schoolzwemmen onvoldoende is om een diploma te behalen.
Om wel een diploma te kunnen halen via het schoolzwemmen, moet er een frequentie worden ingezet volgens het college die te veel onderwijstijd vraagt. Daarom is de werkgroep ertoe gekomen het diplomazwemmen los te laten. Door duidelijkheid te scheppen over het doel van het zwemmen, het zorgen voor waterveiligheid, moet het voor ouders helder zijn waartoe het schoolzwemmen dient.
“Veilig en plezierig bewegen”
Swim2Play richt zich op de vaardigheden die een kind nodig heeft om veilig te kunnen deelnemen aan activiteiten in en rond water. Het richt zich niet op diploma-eisen, maar op ‘veilig en plezierig bewegen’. De ‘klassieke’ zwemles wordt hiermee ingeruild voor ‘spelenderwijs vaardigheden aanreiken die de waterveiligheid bevorderen.’
Drie niveaus
Alle kinderen kunnen hieraan meedoen, ook als zij nog niet over diploma’s beschikken. Bovendien is maatwerk mogelijk. Swim2Play wordt, afhankelijk van de doelgroep, op verschillende niveaus aangeboden:
- Slootvaardig: wat heb je als zwemmer nodig om als kind jezelf of een ander uit het water te kunnen redden? ‘Kernbegrippen hierbij zijn; veiligheid en het op eigen wijze mogen uitvoeren.’
- Zwembadvaardig: wat heb je als zwemmer nodig om mee te kunnen doen als je met je vriendjes of vriendinnetjes gaat ‘vrijzwemmen’? Kernbegrippen hierbij zijn: ‘plezier en het op eigen wijze mogen uitvoeren.’
- Meerwaardig: wat heb je als zwemmer nodig om mee te kunnen doen met de gereglementeerde sport en je te redden in (complexere) situaties in buitenwater? Kernbegrippen zijn hierbij: ‘volgens regels en procedures, technieken, wedstrijden.’
Kosten vervoer kleinste kinderen
De gemeente bekostigt de beschikbaarheid van het zwembad. Ook stelt de gemeente aanvullende middelen beschikbaar voor het zwemvervoer. Op basis van de gegevens uit 2023 stelt het college € 30.000 voor het schooljaar 2024-2025. Dit bedrag is om busvervoer naar het zwembad voor de kleinste kinderen mogelijk te maken.
Evaluatie
Half 2025 komt een evaluatie waarbij gekeken wordt:
- Of de redzaamheid van kinderen in het water is toegenomen;
- Of ervaren wordt dat het schoolzwemmen meerwaarde biedt voor het bewegingsonderwijs;
- Of men tevreden is over de kwaliteit van het schoolzwemmen
Foto's: Willem Schneider