Patrick van der Giessen: dé Ambachtse burgemeester met een sociaal bewogen hart
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Hij is de jongste telg uit een Ambachtse bestuursfamilie: de nieuwe burgemeester Patrick van der Giessen. Donderdag 23 november werd hij officieel geïnstalleerd in een voor hem vertrouwde omgeving: hij was vele jaren achtereenvolgens juridisch medewerker, raadslid en wethouder in het gemeentehuis. Maar nu keert hij terug in de raadszaal als burgemeester. De installatie was voor Ambacht.net reden om een gesprek met Van der Giessen te voeren. Onderwerpen die de revue passeren, zijn: de persoon achter de burgemeester, Patricks ambities, de bestuurscultuur en het ‘partijloos’ zijn. Een portret van Patrick.
Ambachter onder de Ambachters
Onze gemeente kende tot de komst van Patrick geen burgervader, die geboren en getogen was in Ambacht. Een unicum dus, dat vraagt om een nadere toelichting.
Waarom ambieert hij een burgemeesterschap in zijn geboortedorp en niet in een andere gemeente, zoals Zwijndrecht?
Volgens Patrick was zijn sollicitatie geen bewuste volgende stap in zijn bestuurscarrière. “Ja, de functie kwam in beeld toen ik voor de tweede keer als wethouder afscheid nam. Toen dacht ik: het besturen bevalt me wel. Ik schijn dat in de wandelgangen mij weleens te hebben laten ontvallen. Ik stond er wel open voor. Maar dan wel in de zin van: als er iemand beter is dan ik, dan is dat prima.”
En waarom Ambacht? “Ik zie mezelf niet solliciteren in een andere gemeente. Ik ben burgemeester geworden, niet voor het vak op zich, maar ik doe het voor mijn gemeente. Toen ik lid was van het CDA, zei ik altijd: ik ben een Ambachter in het CDA en niet een CDA’er in Ambacht. Ik ben dus een Ambachter in het burgemeesterschap en niet een burgemeester in ’t Ambacht. In deze functie kan je juist deze twee rollen niet uit elkaar trekken. Nee, ik zou me geen raad weten, als ik ergens anders burgemeester word. Ik sluit daarom niet uit dat ik lange tijd burgemeester van deze gemeente zal zijn.” Lachend: “Mijn hele leven speelt zich in Ambacht af, misschien wel een treurige conclusie.“
Sociaal bewogen
Wie is nu de persoon achter de nieuwe burgemeester? Is hij een (afstandelijke) bestuurder? Of iemand die zich graag onder de Ambachters beweegt en in het verenigingsleven (een mensen-mens)?
Uit het gesprek blijkt dat Van der Giessen een sociaal bewogen mens is, die op de ander gericht is. “In mijn speech tijdens mijn installatie afgelopen donderdag heb ik aangegeven dat mijn belangrijkste uitgangspunten als burgemeester zijn: dienstbaarheid en redelijkheid. Ik heb dienstbaarheid toen ook een ‘universeel’ en ‘apolitiek’ principe genoemd.” Vanuit deze houding wil Patrick de Ambachtse gemeenschap ook in stand houden, want hij ziet een gevaar opdoemen. De nieuwe burgemeester wijst dan op het teruglopend aantal vrijwilligers. “Ik zag vroeger alleen maar oude en kale hoofden die verengingen bestuurden. Verregaande vergrijzing is een groot risico en steeds prangender wordend probleem. Wanneer er geen vrijwilligers meer zijn om die verenigingen te helpen, stopt het verengingsleven in Ambacht. Dan wordt het leven in onze gemeente minder leuk. Dat wil ik juist voorkomen. Vrijwilligers zijn zo ongelofelijk belangrijk. Daar wil ik me in het begin hard voor maken. En hoe je dat dan doet als burgemeester? Wel, door vanuit mijn positie te vragen aan personen die ik spreek: doe je iets vrijwillig? Kijk, dat kan een wethouder ook, maar dan kan het zijn dat hij/zij er een eigen belang bij heeft om politiek te scoren. Als burgemeester heb ik dat niet. Ik kan mensen vrij aanspreken, enthousiasmeren en zo kan ik een ambassadeur voor het vrijwilligerswerk zijn. Weet je: vrijwilliger zijn is niet alleen goed voor de Ambachtse samenleving, maar ook voor jezelf. Het geeft bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen.”
Er is veel vraag naar vrijwilligers, terwijl het aantal vergrijsde vrijwilligers in Ambacht toeneemt
Echte debater
Patrick is ook een echte debater. “Ja, ik hou van discussiëren in de raad. Ik beschouwde de Ambachtse raad in mijn tijd als raadslid en wethouder als een veilige omgeving. En in de raad en college zitten ook nu veel sociale mensen om mee samen te werken. Ik ga ervaren hoe het voorzitterschap van de raad zal gaan. Ik hou van debat en vind het niet erg als er meer gediscussieerd wordt in de raad. Het gaat immers om de strijd van ideeën in de raad en die vind ik boeiend! Hierbij ben ik anders dan mijn vader, die raadslid en wethouder was: hij vond het debatteren in de raad een lastige bijzaak. Hij was een ondernemer, die veel meer gericht was op het nemen van snelle beslissingen. Tegelijkertijd: hij liet al snel blijken dat hij wethouder wilde worden en is daar in loop van de tijd wel in gegroeid. Eigenlijk is hij vier jaar te vroeg gestopt als wethouder,” aldus Van der Giessen.
Sturing
Uw vader was dus minder van het debat dan u. In hoeverre wilt u dan nu als burgemeester het debatteren in de raad stimuleren of sturen? Patrick: “Ik denk niet dat ik als voorzitter ga sturen op meer debat, dat moet vanuit de raad zelf komen. Tegelijk ben ik niet alleen een technisch voorzitter. Ik wil juist ‘sturen’ op goede verhoudingen tussen raadsleden, op een veilige omgeving waar raadsleden elkaar -zonder onmin- intensief mogen bevragen en doorvragen. Dat is mijn principe. Je moet als raadsleden en college goed naar elkaar luisteren en dan leer je elkaar begrijpen.”
Luisterende houding
“Als burgemeester luister ik vooral, binnen en buiten de gemeenteraad. Ik hoef niet mijn eigen mening door te drukken of als politicus te scoren. Ik heb me als raadslid in het verleden (februari 2012) verzet tegen een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De meerderheid van de raad wilde toen in de APV dingen regelen, waarvan de wet volgens mij zegt dat je dat eigenlijk niet mag doen. Maar dit besluit is genomen en die voer ik desgewenst dan ook uit. Nogmaals: luisteren vind ik heel belangrijk en daarom vind ik het goed dat je inwoners hun woord laat doen, hen opzoekt en niet van je afduwt, als ze problemen hebben,” vindt Patrick. Hij beweegt zich ook graag onder de Ambachters: “Het bezoeken van echtparen die bijvoorbeeld 50 jaar of meer zijn getrouwd, lijkt me fantastisch. Dan komen de oude verhalen nog eens boven. Ik zie daar al naar uit!”
Partijloze burgemeester
Opvallend is dat Van der Giessen niet alleen de eerste in Ambacht geboren burgemeester is, maar ook ‘partijloos’ is .In het verleden was hij raadslid en wethouder van het CDA. Hein van der Loo, voormalig burgemeester van Zwijndrecht, werd tijdens zijn burgemeesterschap partijloos. Van der Loo gaf toen als reden: “Bij de invulling van dit ambt ben ik er voor mezelf achter gekomen dat ik als burgemeester het beste functioneer als ik politiek neutraal ben. Met twee, drie of vier letters achter mijn naam voelt het alsof ik in een hokje wordt gestopt, terwijl ik boven de partijen wil staan. Dat was de reden om mijn lidmaatschap op te zeggen.”
De vraag is daarom: benadrukt het partijloos zijn de onafhankelijkheid, de politieke neutraliteit en het boven de partijen staan van het burgemeesterschap?
Patrick: “In tegenstelling tot Van der Loo was ik al lange tijd partijloos voordat ik solliciteerde. Ik ben bij het CDA weggegaan, omdat deze partij destijds landelijk een koers voer waar ik me niet in kon vinden en vanwege de manier hoe het CDA omging met zijn eigen mensen. Ik heb geen enkele moeite met onze lokale CDA, zoals ik dat met geen enkele lokale politieke partij heb. Maar ik ben dus geen CDA-lid.” Resoluut: “En dat gaat ook niet meer gebeuren! Nu ben ik een onafhankelijk burgemeester en die onafhankelijkheid voelt als een warme jas! De vraag van het lid zijn van partij heeft voor mij ook in het hele sollicitatieproces nooit gespeeld. Ik ben het overigens niet met Van der Loo eens. Als je kijkt naar mijn voorgangers Herman Jonker of Jan Heijkoop vraag ik me echt af of Ambachters ooit hebben kunnen zeggen: o ja, je kan echt zien dat hij lid van de PvdA of het CDA is.” Is de partijloze burgemeester toch gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen? Lachend: “Jazeker. Zelfs een partijloze burgemeester heeft ruimte voor zijn politieke voorkeur. Maar dat ga ik als burgemeester niet zeggen. Ik ben nu bestuurder met een grote taak voor mij, geen politicus meer!”
Foto's: Facebookpagina Gemeente H.I.Ambacht Anke Bot, Corine van Driel, ministerie BZK