PvdA: “Vakantieknokkers uit Amsterdam hard aanpakken”

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Het opnieuw invoering van een samenscholingsverbod, meer agenten in burger, betere verlichting in de Sophiapark. Deze maatregelen noemde burgemeester Jan Heijkoop gisterenavond tijdens een vergadering over Leefbaarheid en Veiligheid in de gemeente. Gemeenteraadsleden wisselden bij deze bijeenkomst met hem van gedachten over “de Highlights” van dit onderwerp.
“Vechters te gast”
Het was Heijkoop opgevallen dat het afgelopen weekend bij de Sophiapromenade vechtpartijen voorkwamen waarbij jongeren uit Amsterdam, Rotterdam en Tilburg betrokken bij waren. “Slechts drie personen die aangehouden werden, kwamen uit de regio,” vertelde Heijkoop. Verder was toen veel overlast van vuurwerk en van een vechtpartij tussen meiden.
Sociale media
Volgens de burgemeester spelen sociale media een belangrijke rol, waardoor jongeren naar Ambacht komen. Bij hen was ook bekend dat het samenscholingsverbod per 1 juni was beëindigd. Oene Doevendans (Realistisch Ambacht) en Bert van der Wulp (PvdA) pleitten daarom voor een herinvoering van het samenscholingsverbod. Dit om volgens de PvdA’er “vakantieknokkers uit Amsterdam” flink aan te pakken, want de “handhaving moet strenger.”
Gebruik vuurwerk
Marjet Vogelaar (Gemeente Belangen) en Daan van den Wollenberg (VVD) vroegen aandacht voor de enorme overlast van het vuurwerk bij de Sophiapromenade. Heijkoop dat erkende dit probleem moeilijk is aan te pakken. “Soms is het succesvol. We proberen via straatcoaches te achterhalen wat de handelskanalen zijn.” Hij vond dat het gebruik van vuurwerk in september voor (sommige) bewoners veel “schokkender” en “nadeliger” is dan rond de jaarwisseling. “Het probleem heeft de blijvende aandacht,” aldus de burgervader. Op de Facebookpagina van Ambacht.net hebben overigens zo’n 110 Ambachters hun mening gegeven over het vuurwerkgebruik door jongeren.
Overlast Banckertplein
Behalve overlast bij de Sophiapromenda waren er volgens de burgemeester signalen van overlastgevende jeugd bij Banckertplein. De overlastgevers kwamen niet van buiten Ambacht, maar woonden in de flats. De overlast bestond uit vernieling, vervuiling, geluidsoverlast, baldadigheid en ongehoorzaamheid naar ouders en medebewoners. Samen met de wooncorporatie en ketenpartners werd een werkgroep opgezet om intensieve inzet te plegen tijdens de zomervakantie.
Straatcoaches
De aanpak bestond uit een samenwerking tussen leefbaarheid/veiligheid en zorg. De straatcoaches waren volgens het college “extra ingezet om de jeugd te begeleiden naar gewenst gedrag en dichter bij de ouders te komen, zodat er een beter beeld geschetst kon worden van de mogelijk achterliggende verklaringen op het gedrag van de kinderen. Een aantal gezinnen is door het Sociaal Wijkteam begeleid en anderen zijn in contact gebracht met Halt.”

Banckertplein