PvdA: armoedebestrijding, beter beleid voor jongeren

22 februari 2022

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Meer uitgaansmogelijkheden, bestrijding van de armoede en meer woningen voor starters en meer doorstroming in de Ambachtse huizenmarkt. Dit zijn drie speerpunten die Arie Scheurwater belangrijk vindt in de komende raadsperiode. Deze punten komen naar voren uit een gesprek dat ambacht.net had met twee kandidaten op de lijst van de Partij van de Arbeid (PvdA). 
Een gesprek met een jonge kandidaat én een wat oudere kandidaat: Naeim Safaye en Arie Scheurwater. 

Naeim Safaye
De PvdA kent weinig jongeren op de kandidatenlijst. Eén van hen is Naeim Safaye en staat nummer vijf op deze lijst. Hij is 23 jaar, komt uit Syrië en woont sinds 2016 in Hendrik- Ido-Ambacht. Hij werkt op de Afdeling Radiologie in het Albert Schweitzer Ziekenhuis en is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Hendrik-Ido-Ambacht. “Ik ben Burgerhulpverlener ben oproepbaar bij reanimaties. Ik basketbal bij Flax Field Fighters en speel piano,” aldus Naeim. 

Waarom heeft Naeim zich beschikbaar gesteld? 
“Ik vind politiek heel interessant. Ik heb gemerkt dat jongeren weinig interesse hebben in de politiek. Maar dan heb je ook weinig invloed, en merk je ook weinig van de politiek. Lokale politieke houdt in dat je mee kan praten over dingen, die heel dicht bij je zijn. Die kan je gewoon aankaarten. PvdA is gewoon een sociale partij, die is voor gelijkheid, Het is voor mij heel leuk dat ik als kandidaat sta op de verkiezingslijst. Hierdoor wil ik laten zien dat jongeren ook een rol moeten spelen in de politiek om hun stem te laten horen over veel onderwerpen (wooncrisis, duurzaamheid, onderwijs en veiligheid). Mij lijkt het leuk en leerzaam om burgerraadslid te worden. Voor mijzelf vind ik het nog te vroeg om al raadslid te zijn, want genoeg ervaring hiervoor heb ik nog niet. Met hulp van de fractieleden kan ik me voorbereiden voor de verkiezingen in 2026.”

Waarom bij de PvdA en niet bij een lokale partij op de kandidatenlijst?
“De PvdA staat voor gelijkheid en is volgens mij een sociale(re) partij en wil de armoede bestrijden.”

Arie Scheurwater
Een wat oudere kandidaat is Arie Scheurwater, burgerraadslid en nummer 3 op de lijst. Hij is inmiddels elf jaar lid en twee raadsperiodes burgerraadslid geweest. 
Waarin is hij op latere leeftijd in de politiek gegaan? “Ik was 59  stopte toen werken en ging met vervroegd pensioen. Ik heb 42 jaar bij de PTT gewerkt als teammanager. Dan wil je toch nog iets doen en toen trok de politiek. Samen met Peter Libregts (nummer 2 op de kandidatenlijst) ben ik toen naar de gemeentecursus gegaan. Ik heb gekozen voor PvdA. Dat is een sociale partij, die voor opkomt mensen met mindere inkomens. Ik koos voor de PvdA, omdat deze partij diep geworteld is in de geschiedenis van Ambacht en een goed georganiseerde fractie had en heeft. Dat geldt ook voor de SGP overigens. Mijn opa Teunis Arie Scheurwater was zelf één van de oprichters van de SGP.” Lachend: “Ik zeg wel eens tegen SGP’ers: goed dat mijn opa er was, anders waren jullie er niet geweest….” 
“Wat de PvdA met de SGP gemeenschappelijk heeft, is dat we beide een stabiele partij zijn. Wat we beloven, daar gaan we voor. De keuze voor een lokale partij lag daarom niet voor de hand. Lokale partijen hebben bijvoorbeeld geen landelijk vangnet achter de hand. Ik vind het overigens knap dat Gemeente Belangen in de huidige coalitie is gekomen. Maar of ze het zo leuk vinden in de huidige coalitie, dat weet ik niet hoor. Ik betwijfel dat.”

Het valt me op dat op de kandidatenlijst ook weinig vrouwen staan. Hoe komt dat?
Scheurwater: “In principe maakt het dat niet uit. Ze moeten er natuurlijk wel zijn en beschikbaar zijn. En ook kwaliteit leveren. Ja, uiteraard zijn vrouwen van harte welkom in onze fractie.”

Armoedebeleid
Wat onderscheidt de PvdA van andere (lokale) partijen?
Scheurwater: “De PvdA is een sociale partij, daarom vinden we dat het armoedebeleid worden opgetuigd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zwijndrecht en Papendrecht hebben we hierover geen beleid." 

Is er dan armoede, in deze rijke gemeente? 
“Ja zeker, alleen dat zie je niet zo gauw. Zolang er nog minstens vijftig gezinnen gebruik maken van de voedselbank, is er voor mijn gevoel armoede. Ik vind dat schandalig voor zo’n mooi ‘dorp’. Maar we zijn er nog niet. Wat denk je van de energie-armoede? We zijn voor energietransitie, maar het kan niet zo zijn dat de inwoners dat alleen gaan betalen. We pleiten voor een soort energiefonds. Dit fonds is bestemd voor mensen, die deze kosten niet kunnen betalen. Bovendien raakt een hoge inflatie vooral mensen met laag inkomen en de AOW-ers en gepensioneerden. Ik heb geen goed woord van het voornemen van dit kabinet om de koppeling van het minimumloon los te laten. Als je ruim elf jaar met pensioen bent en vijf jaar in de AOW en nog niet één keer prijscompensatie gehad hebt, vind ik dit onbegrijpelijk! Vele oudere Ambachters hebben hier mee te maken en leiden, sommige lijden dan ook een stille armoede."

Maar een lokale partij als EVA benadrukt toch ook de strijd tegen de armoede?
Scheurwater: “Wij zijn vanuit de oprichting een arbeiderspartij, dat zit in onze genen en we weten als geen andere hoe wij op moeten komen voor de minder bedeelden en armen onder ons.”

Woonbeleid: blijverslening
“Een ander speerpunt van het PvdA is het woonbeleid. Er komen gelukkig 25 starterswoningen. Wethouder Flach heeft onlangs tijdens een commissievergadering zwart op wit gegarandeerd dat de bovenkoopgrens voor deze starterswoningen twee ton blijft. En dat is volgens de PvdA positief. Ik geloof dat met de bouw van duurdere woningen wel een doorstroming op gang komt. Daarom gaat de PvdA ook voor de bouw van duurdere huurwoningen en sociale koopwoningen. 
Oudere mensen zonder veel spaargeld, die langer in hun eigen woning willen blijven wonen, kunnen voor noodzakelijke aanpassingen vaak niet meer bij een reguliere bank aankloppen voor een lening. Met een blijverslening kunnen zij deze aanpassingen wel doen en zo langer in hun huis blijven wonen. De PvdA heeft in juli 2017 een motie ingediend om onderzoek naar de blijverslening. Deze motie is met een grote meerderheid aangenomen, maar tot op heden is het onderzoek nog niet gestart. Het is bijzonder jammer dat het college niet de motie van onze fractie nog niet uitgevoerd heeft,” aldus Scheurwater. 

Fietsenstalling 
Met een gevoel van teleurstelling kijkt Scheurwater ook terug op het proces van de PvdA-motie over een bewaakte fietsenstalling van De Schoof.” Ons idee was dat er zo’n stalling zou komen, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zouden kunnen werken. Wij zijn hier nu al acht jaar mee bezig geweest. De uitvoering werd steeds door het college uitgesteld, het had duidelijk geen prioriteit. De winkeliers moesten er ook eens hun zegje ook doen en uiteindelijk kregen we een motie met “slimme bewaking”, camera’s, etc. Iets wat we helemaal niet wilden.”

Zondagsrust
Een punt, waar de Ambachtse partijen verschillend over denken, is de zondagsrust, in de vorm van koopzondagen en de opening van het binnenbad op zondag. Hoe staat de PvdA hierin? 
Volgens Scheurwater kijkt de PvdA naar wat de “mensen en de winkeliers willen.” “Als de winkeliers er zelf geen behoefte aan hebben, houd die winkels dan gewoon dicht. We maken er geen keuze in: we verplichten niet tot opening, maar zeggen niet, als de SGP, winkels blijven op zondag altijd verplicht dicht.”
Over de opening van het binnenbad: “De PvdA wil wat meer reuring in Ambacht, dus ook bij het zwemmen. Het is gek dat het binnenbad nog niet open is, want de SGP staat toe dat het buitenbad wel open is. Bovendien zijn er zoveel mensen die op zondag willen zwemmen, die gaan nu naar het binnenbad in Sliedrecht, terwijl we hier een duur en prachtig nieuw bad hebben.”

Afvalbeleid
De PvdA onderscheidde zich de laatste tijd ook ten aanzien van het nieuwe afvalsysteem. Uw fractievoorzitter stemde tegen. Waarom eigenlijk? 
“Ook wij zijn voorstander van afvalscheiding en zuinig op ons milieu. Wij zijn door de jaren heen een partij van duurzaamheid, die zelfs onze eigen wethouder in het verleden ter verantwoording riep over de duurzaamheidsplannen. Maar er zijn meer systemen om dat beter afval te gaan scheiden.”
“We denken dat er naast de energie-armoede met dit nieuwe systeem ook afvalarmoede zal ontstaan bij de lagere inkomens, die met hogere uitgaven (inflatie, etc) te maken krijgen, terwijl hun inkomen niet omhoog gaat. Je moet wel heel goed scheiden om goedkoper uit te komen en mensen dwingen tot iets te komen werkt meestal averechts. Dan komen de hogere tarieven voor het afval er ook nog eens bij. Het vaste tarief is nog niet bekend, dat zal ongetwijfeld wel eens hoger kunnen uitvallen. We kunnen nu jaarlijks de afrekening van de gemeente in tien termijnen betalen, maar bij het nieuwe systeem komt er aan het eind van het jaar in één keer een eindafrekening. Men moet dan mogelijk (flink) bijbetalen. Dat kan weleens verassend hoog worden. Belangrijk is daarom dat je een app krijgt, die aangeeft hoe je er voor staat. De PvdA heeft zelf een afvalcalculator gemaakt, die door de ambtenaren als betrouwbaar wordt gezien.”

Verkiezingen en coalitievorming 
Hoeveel zetels verwacht u voor uw partij te behalen? 
“Ik hoop dat zoveel mogelijk Ambachters gaan stemmen. Het is niet van tevoren te zeggen, maar we hopen op twee zetels, maar drie mag ook. Belangrijk is ook dat jongeren gaan stemmen en met Naiem hebben een talent in huis met een goed netwerk. En jongeren trekken jongeren. Ja, de landelijke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen soms last of gemak hebben van wat er in Den Haag speelt, zowel positief als negatief. Daarom ben ik benieuwd hoe het CDA het gaat doen.”

Als de verkiezingen voorbij zijn en de PvdA wordt uitgenodigd, met welke coalitiepartijen wilt u dan regeren? 
“De PvdA wijst geen enkele partij af, zelfs Realistisch Ambacht niet. Ook de SGP niet. Maar ik vind dat je als SGP -  met een kleine gemeenschap -  een gemeente met 32.000 inwoners niet bepaalde normen kan opleggen." 

Progressieve politiek 
“Of er een andere bestuurscultuur of er dan ook een raadsprogramma komt weet ik niet. Maar de PvdA wil een progressievere politiek, die meer van deze tijd is. Bijvoorbeeld voor meer festivals in het Baxpark.” Naiem: “Als jongeren kunnen we het verschil maken. Ook door de inbreng van een op te richten Jongerenraad (bestaande uit vertegenwoordigers van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht). En de gemeente moet niet alles willen tegenhouden.” Scheurwater: “Je moet als partij ook geen in beton gegoten coalitieprogramma willen, maar altijd een ‘blanco pagina’ hebben. In die pagina moet je als coalitie de meningen van niet-coalitiepartijen laten meewegen over onderwerpen, die in de loop van de tijd politiek belangrijk zijn of over onderwerpen, die waar geen groot maatschappelijk draagvlak voor bestaat.” 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.