Ary Cramer (E.V.A.): "Vaccinatie is zaak tussen ouders en kind alleen"
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ary Cramer is burgerraadslid bij Echt voor Ambacht (E.V.A.) en schrijft regelmatig een column voor Ambacht.net. Deze maand neemt Ary je mee door ons dorp, waarbij hij in gesprek gaat met verschillende inwoners. Aandachtspunten zijn vakanties, zorgen om de dure warmtepomp en vaccineren tegen corona. "Laten testen en inenten is een zaak tussen ouders en kinderen", stelt Ary. Verder schrijft hij:
Komkommertijd of toch niet?
Je kunt merken dat het vakantietijd is. Caravans en vouwwagens komen tevoorschijn, er wordt driftig schoongemaakt. Sommigen hebben dat al achter de rug en zijn de kampeerspullen aan het laden. "Waar gaat de reis heen, buurman?", vraag ik. "Ja, het is de bedoeling naar Frankrijk, maar met de laatste ontwikkelingen rond Covid-19 weet ik niet of dat door kan gaan. Gelukkig hebben we een uitwijkadres in het oosten van het land. Dus kamperen kunnen we. Het is jammer dat Corona opeens weer de kop opsteekt. Komen we er ooit nog eens van af?, vraag ik mij af. Veel mensen laten zich testen, dus lopen automatisch daar de cijfers in mee, lijkt mij."
Vaccinatie is zaak tussen kind en ouders
Ik sprak mijn overbuurman met twee nog jonge kinderen. Zij hadden op school voorlichting gekregen over het testen van kinderen en het vaccineren. "Voorlichting is altijd goed", zeg ik. "Maar het laten testen en vaccineren is een zaak tussen kind en ouders". "Klopt", antwoordt de buurman. "Het stond ook keurig in de brief die mijn broer in Utrecht van school kreeg. Mijn partner en ik weten nog niet hoe we hiermee omgaan, maar beslissen uiteraard wel in overleg met de kinderen. Sowieso een goede zaak dat de school dat aan ons als ouders overlaat". Hem een prettige vakantie en veel wijsheid toewensend vervolg ik mijn weg.
Mogelijk hoge kosten warmtepomp
Even verder kom ik de buurman tegen die zich bij onze vorige ontmoeting erg druk maakte over de Energiestrategie. "Ik heb de gemeenteraadsvergadering op 5 juli via mijn computer gevolgd", begint hij. "In die vergadering werd ook gesproken over de Transitie Warmte. Alle huizen moeten in de toekomst van het gas af, slechts drie partijen stemden tegen het raadsvoorstel, omdat deze partijen vinden dat inwoners niet verplicht moeten worden van het gas af te gaan, zodra dit financiële gevolgen heeft. Hoe de transitie financieel geregeld gaat worden, met bijvoorbeeld subsidies is nog onbekend en stond ook niet in de stukken."
Energietransitie niet publieksvriendelijk uitgelegd
"Ik heb via de computer de stukken geprobeerd te lezen", vervolgt de buurman. "In één van de stukken werden bedragen genoemd om een huis geschikt te maken om van het gas af te gaan. Afhankelijk van de leeftijd van een huis zijn het bedragen waar je niet vrolijk van wordt. Laten we hopen dat er oplossing komen die voor iedereen betaalbaar zijn. Voor mij is in ieder geval wel duidelijk dat ik volgend jaar op een partij ga stemmen die echt voor ambacht is. Er zou trouwens een publieksvriendelijk versie van de Nota Regionale Energie Strategie komen, hoorde ik de wethouder in die vergadering zeggen. Alleen die laat nog op zich wachten, slechte zaak! Want het was een moeilijk leesbaar stuk, met technische informatie". "Ik ben benieuwd", antwoord ik. "Ik wil die versie ook wel lezen. Fijne vakantie, buurman!"