600 jaar Sint-Elisabethsvloed
DRECHTSTEDEN - Vandaag heeft dijkgraaf Jan Bonjer van waterschap Hollandse Delta het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de ‘Historische Atlas van de Biesbosch’. In deze atlas staan 79 kaarten die het ontstaan van dit gebied laten zien. Bonjer: „Je ziet een constante strijd van de mens tegen het water. Een strijd die begon na de Sint-Elisbethsvloed van 1421 en daarna nooit ophoudt.”
Kopje
De uitreiking van de atlas betekent voor Hollandse Delta de start van de herdenking van de ramp die het gebied 600 jaar geleden trof. „Ons waterschap ligt voor een groot deel in het voormalige rampgebied”, weet dijkgraaf Bonjer. „De veerkracht waarmee de inwoners toen de strijd met het water aanbonden mogen we niet vergeten en is voor ons nog steeds een voorbeeld.”
600 jaar
De kaarten in de atlas laten de ontwikkeling van zes eeuwen Biesbosch zien. „De meeste kaarten zijn getekend om eigendommen of visrechten vast te leggen”, zegt schrijver Wim van Wijk (67), die geboren en getogen is in de Biesbosch. Wat in de dertiende eeuw nog een nietig ‘Biesbos’ was groeit gaandeweg uit tot het nationaal park de Biesbosch van nu. Bonjer: „Nu is het een gebied wat juist wordt ontpolderd om het water de ruimte te geven.”
Reuzenkaart
Eén van de kaarten heeft Van Wijk zelf ontdekt. „Het is een reusachtige kaart van 3,75 bij 1,90 meter, gemaakt door Cornelis Schilder.” Niet alleen de omvang maakt de kaart bijzonder, maar het is ook de eerste overzichtskaart van het gebied na de Elisabethsvloed.
Belevingscentrum
Waterschap Hollandse Delta stelt de kaart beschikbaar via een digitaal belevingscentrum. De reuzenkaart is daar zo bewerkt, dat alle details goed zichtbaar zijn. Het belevingscentrum bevat alle herdenkingsactiviteiten van de waterschappen in de voormalige Grote of Zuid-Hollandse Waard. Het is vanaf Pinksteren open.
De ‘Historische Atlas van de Biesbosch’ kost € 34,95 en is te koop bij de lokale boekhandel.