Steeds meer mini-biebs in ons dorp
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ongetwijfeld heb je ze al eens gezien in ons dorp; boekenkastjes in tuinen met het opschrift 'mini-bieb'. Evenals een officiële bibliotheek leent een mini-bieb boeken uit aan buurtgenoten of bezoekers van de wijk. Op hun beurt kunnen gebruikers zelf boeken achterlaten in de mini-bieb. Omdat iedereen kan deelnemen, is een mini-bieb echt met én voor elkaar, zeker in coronatijden. “Tijdens de eerste lockdown merkte ik dat de boeken in de mini-bieb snel gingen”, vertelt Janneke Moerman die een mini-bieb beheert.
De eerste lockdown was voor Linda Stopa de aanleiding om haar mini-bieb te openen. “Inderdaad hing er in De Sandelingen begin maart 2020 mijn eigen leeskastje, Het LeesLint, om zo mijn buurt en dorp blij te maken met boeken. Delen maakt immers blij en verhalen mogen worden doorverteld en gelezen”. De wereld van verhalen is Linda niet onbekend. “Omdat ik kindercoach en gastouder ben, ken ik al veel kinderboeken. Bovendien ben ik zelf ook een boekenwurm, zodat ik mijn leeskastje vooral op volwassenen richt. Zo wil ik ook hun leesplezier bevorderen en voor elk wat wils bieden.” Hoewel het voor een boekenwurm als Linda niet gemakkelijk is om een favoriet boek te noemen, heeft ze er wel. “Er staat een boek over de Heineken-ontvoering in de minibieb, en Sonny Boy is een must read zou ik willen zeggen.” Voor de toekomst heeft Linda geen vastomlijnd plan; het gaat haar vooral om het leesplezier.
Mini-bieb Van Renesseborch
Hoewel Jannekes mini-bieb tijdens de eerste lockdown goed liep, is haar project al ouder. “Mijn mini-bieb staat sinds september 2019 aan Van Renesseborch 20. De aanleiding was vooral een uitpuilende boekenkast. Wij houden allemaal erg van lezen, maar op een gegeven moment komt het besef dat je te veel hebt. Daarbij delen we graag, en vind ik zo’n mini-bieb bij je huis ontzettend gezellig staan. We hebben hem bewust tussen wat coniferen gezet, zodat degene die boeken kiest zich niet bekeken voelt door ons als bewoners.” In haar mini-bieb heeft gastouder Janneke zowel oog voor volwassenen als voor kinderen. “Voor volwassenen heb ik vooral romans, maar ook enkele pastorale boeken. Verder liggen er tijdschriften en dvd’s. Die hoeven niet geruild of geleend te worden, dus hoeven niet terug. Voor kinderen heb ik een hele plank met kinderboekjes”, vertelt Janneke enthousiast. De beheerder merkt dat haar mini-bieb duidelijk voorziet in behoefte. Als oorzaak noemt Janneke de corona-maatregelen. “Vooral afstand houden en de tijdelijke sluiting van de ‘grote’ bibliotheek dragen vermoedelijk bij aan het succes van mijn mini-bieb”.
Aanbevolen boeken
Hoewel Janneke veel leest, weet ze al snel welke boeken ze zou aanraden. “Voor mij is de Bijbel het belangrijkste en meest gelezen boek. Die zou voor ieder dagelijkse kost moeten zijn, en voor mezelf is die net zo belangrijk al dagelijks voedsel. Heb je het over ‘gewone’ boeken, dan denk ik aan het boek: Ik zocht Allah en vond Jezus, geschreven door Nabeel Qureshi. Dat vind ik een indrukwekkend verhaal van een moslim die op zoek gaat naar wetenschappelijk bewijs voor zijn geloof. Al studerend komt hij erachter dat juist voor het christelijke geloof, waarvan hij wilde bewijzen dat het onjuist is, meer bewijzen zijn van historische waarheden. Zijn hart wordt omgebogen.” Een ander boek dat Janneke aanraadt, is Het Napalmmeisje van Kim Phuc Phan Thi. “Deze roman is heel indrukwekkend. Het gaat over een meisje dat verbrandde door een napalmbom in de Vietnam-oorlog. Omdat haar leven verwoest lijkt, zoekt het meisje een weg naar genezing en vrede. Die vindt ze uiteindelijk bij God, waarna ze veel mag betekenen voor anderen.”
Mini-bieb Thorbeckestraat
Janneke hoopt dat haar mini-bieb in een behoefte blijft voorzien. Om dat te bereiken, bezoekt ze regelmatig verschillende kringloopwinkels. “Wanneer ik bij kringloopwinkels naar boeken zoek, heb ik ook altijd mijn minibieb in gedachten. Dan lees ik de boeken eerst zelf en zet ze dan in de minibieb. Ik vind het belangrijk dat ik zelf achter de boeken kan staan, die in de minibieb staan. Neem en lees…” Janneke kent ook andere beheerders van mini-biebs, zoals Eveline Neeleman die zo’n bieb heeft ter hoogte van Thorbeckestraat 56. De mini-bieb startte even voor de coronacrisis, in de herfst van 2019. Als aanleiding noemt Eveline een andere mini-bieb. “Ik had een paar jaar geleden ergens een mini-bieb gezien en er wat over gelezen. Ik dacht: dat wil ik ook! Ik hou zelf erg van lezen en wil ook graag dat andere mensen hier van kunnen genieten. Vooral ook dat kinderen gaan ervaren dat lezen leuk en leerzaam is.”
Brede doelgroep
Qua doelgroep zet Eveline breed in. “Ik mik eigenlijk op alle lezers; jong en oud. Het is natuurlijk zo dat iedereen er ook zelf boeken in kan zetten, dus er staan soms opeens weer andere boeken in. Dat is leuk. Ik houd wel in de gaten wat er in staat. Als een boek echt in strijd is met mijn christelijke levensovertuiging doe ik een boek weg. Maar het hoeven niet persé alleen maar christelijke boeken te zijn. Als ik er kinderboeken in zet, zijn ze meestal zo weg. Dat vind ik leuk. Dat betekent dat er toch nog kinderen zijn die graag lezen en die hun hobby wellicht juist door mijn minibieb ontdekt hebben”. Boeken die Eveline zou willen aanprijzen zijn Toevlucht van Lynn Austin, evenals Het Grote Muizenboek van Willy Schermelé. “Toevlucht is een historische roman over archeologische opgravingen in Israël en Het Grote Muizenboek vormt een mooi (voor)leesboek voor kinderen. De hoofdpersoon is een kabouter met zijn muizenvriendjes”, verduidelijkt Eveline. Voor de toekomst hoopt ze dat haar mini-bieb nog steeds veel gebruikers heeft, evenals dat het aanbod blijft variëren.
Foto's: Eveline Neeleman