vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Recent onderzoek wijst uit: slechte luchtkwaliteit maakt coronavirus dodelijker

28 april 2020 (door Hans Huisman)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Hoewel er over het nieuwe coronavirus nog heel veel niet bekend is, zijn er aanwijzingen dat het virus harder toeslaat in gebieden waar de luchtkwaliteit te wensen overlaat. Wereldwijde voorbeelden van zogenaamde 'brandhaarden' zijn vaak gebieden met veel luchtverontreiniging zoals Wuhan, Noord-Italië en in ons land Oost-Brabant. Maar ook in andere delen van Nederland laat de luchtkwaliteit soms te wensen over.

Luchtverontreiniging is een groot probleem in Europa
De verhoogde sterftekans door het coronavirus wordt bevestigd door de  Europese Public Health Alliance (EPHA). Harvard University heeft er onderzoek naar gedaan. Luchtverontreiniging kan hoge bloeddruk, diabetes en uiteraard luchtwegaandoeningen veroorzaken. Dat zijn precies dezelfde aandoeningen die door artsen in verband gebracht worden met hogere sterftecijfers door toedoen van Covid-19. Een onderzoek uit 2003 naar het SARS-coronavirus wees ook al uit dat patiënten in regio's met matig tot hoge luchtverontreiniging 84 procent meer kans hadden om te overlijden dan mensen in regio's met lage luchtverontreiniging. Luchtvervuiling is een van de grootste milieu-uitdaging in Europa en dan met name in de grote steden, zegt het Europese Milieuagentschap (EEA). Stikstofdioxide (NO²) en ozon (O²) veroorzaken de meeste schade en leiden tot 400.000 doden per jaar.

Frisse lucht
In Nederland zal het RIVM verder onderzoek gaan doen naar het verband tussen luchtkwaliteit en sterfte door het coronavirus. Ook binnenshuis is het uiteraard belangrijk om een goede luchtkwaliteit te hebben, al was het alleen maar om minder last te hebben van allergieën, zoals hooikoorts. Aan de buitenlucht kunnen je als individu niet zoveel doen, maar op kleine schaal, zoals thuis en op kantoor, kun je dankzij een luchtreiniger wel degelijk zorgen voor een beter binnenklimaat. Volgens Brechje Scheffers, expert en adviseur bij Adviesjagers, is een goede luchtreiniger in staat om vrij grote hoeveelheden lucht te filteren. Daardoor kan iedereen die in huis of op kantoor is, genieten van gezonde en frisse lucht. Sommige luchtfilters hebben zelfs een ionisatiefunctie. Dit is een systeem om bacteriën en andere micro-organismen uit de lucht te halen.

Lees meer over:

luchtkwaliteit
Deel dit bericht met je vrienden!