zondag 23 januari 2022

Alles over Ambacht

Coronavirus: update maandagavond: maatregelen aangescherpt

24 maart 2020 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vanavond, maandag 23 maart 2020 maakte het kabinet aangescherpte maatregelen bekend. Enkele daarvan: blijf zoveel mogelijk in huis, bijeenkomsten zijn verboden, strengere handhaving.

Update maandagavond 23 maart

Maandag 23 maart nam het kabinet aanvullende maatregelen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

*    Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.
*    Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek zijn.
*    Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook die met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

*    Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
*    Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
*    Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

*    Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat maatregelen genomen moeten worden om mensen 1,5 meter afstand tot elkaar te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
*    Voorzitters van de Veiligheidsregio's, in ons geval de heer Kolff, ook burgemeester van Dordrecht, kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
*    Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

*    De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen voorzitters van de Veiligheidsregio's, in ons geval de heer Kolff, ook burgemeester van Dordrecht, de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Zij kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd. Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina van de Rijksoverheid met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Deze informatie op www.rijksoverheid.nl

Meer informatie van de Rijksoverheid over corona: www.rijksoverheid.nl/corona.

Lees meer over:

maatregelen corona rijksoverheid
Deel dit bericht met je vrienden!