woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Elke week een aantal lessen SOLve|IT op SOL Ambacht

22 januari 2020 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Al jaren zijn de lessen SOLve|IT een speerpunt bij SOL Ambacht. SOLve|IT-lessen gaan uit van de domeinen van STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathmatics), en binnen de lessen wordt een gericht beroep gedaan op de zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden. Op alle vier de SOLs is er ruime aandacht voor SOLve|IT.

“SOLve|IT staat voor onderwijs dat aansluit bij een maatschappij die de afgelopen decennia enorm veranderd is. Er is een vergrote nadruk gekomen op gebieden als technologie, wetenschap en informatica, en de vaardigheden die in die maatschappij worden vereist zijn gericht op o.a. samenwerking, op netwerking, op ICT-vaardigheden, op probleemoplossende en creatieve denkvermogens. Dat is de maatschappij waar onze leerlingen straks deel van uit gaan maken, en daarom vinden wij het van ongekend belang om daar binnen onze SOLs actief en structureel iets mee te doen. Tijdens een SOLve|IT les gaan kinderen aan de slag met uitdagende en gevarieerde werkvormen, die hen optimaal moeten voorbereiden op de 21e eeuw. Te denken valt aan ICT-vaardigheden, programmeren of audiovisuele media, maar ook Minecraft of wetenschappelijke experimenten komen aan bod. Een speerpunt bij alle SOLve|IT activiteiten is het samen tot oplossingen komen. SOLve|IT lessen moeten de kinderen niet alleen verrijken met nieuwe kennis en vaardigheden, maar hen vooral inspireren om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en daarmee creatief om durven leren gaan”, vertelt Roald van der Laan van SOL Admiraal.

Het is dezelfde Roald van der Laan die wekelijks een aantal lessen geeft op SOLve|IT gebied. Ditmaal stond bij groep 8b de les ‘Technology / Trailer fictieve film’ op het programma. Doel van de les was met behulp van een montageprogramma op de laptop videobeelden zo te rangschikken dat er een filmtrailer voor een niet-bestaande film ontstaat. Na een korte uitleg gingen de kinderen in kleine groepjes op pad met een filmcamera. In en rondom de school werden stukjes gefilmd. Hier kregen zij een half uur de tijd voor. Daarna moesten zij aan de slag om de filmbeelden te monteren en daar onder andere ook muziek en titels aan toevoegen. De eindresultaten werden aan elkaar getoond en waren erg indrukwekkend, maar veel belangrijker dan het eindproduct is uiteraard het proces geweest: een proces dat werd gekenmerkt door creatief denken en handelen, samenwerken, probleem oplossen en digitale geletterdheid.

Het is Dean uit groep 8B die ook een uitgesproken mening over deze les heeft: “Ik vind alle lessen van SOLve|IT leuk. Je leert er altijd veel van. Maar de les van vandaag vond ik echt de leukste tot nu toe. Je bent echt met alles bezig: filmen, geluid, monteren.”

Lees meer over:

school lessen verrijking
Deel dit bericht met je vrienden!