zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Innovatieve opleiding Da Vinci, Inholland en PIT van start

9 september 2019 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHTSE WAARD / ALBLASSERDAM  - Met de start van het nieuwe onderwijsjaar is ook het ikc-lab op de kindcentra De Twijn, De Meander, De Wijngaard en De Tweestroom van PIT kinderopvang & onderwijs weer begonnen. Tijdens een kick-offbijeenkomst kregen de studenten van pabo Inholland en het Da Vinci College uitleg over wat zij de komende elf maanden kunnen verwachten en wat er van hen wordt verwacht.

In het ikc-lab worden de studenten door middel van hybride leren opgeleid tot onderwijsassistent, gespecialiseerd pedagogisch medewerker, pedagogisch medewerker of leerkracht. De mbo- en hbo-studenten werken samen in één team. Met elkaar doen ze projecten, ervaren actie-reactie en zien wanneer iets borrelt of juist ontploft. Onder verantwoordelijkheid en begeleiding van een opleidingsdocent en de PIT-professional voeren ze echte taken uit binnen de echte werkomgeving en doen ze onderzoek. Ze zien op de groep meteen terug wat ze hebben geleerd en ervaren het resultaat van hun eigen handelen. Ze hebben direct praktijkvoorbeelden bij een thema en zijn steeds met de kinderen bezig. Die zijn enthousiast, net als hun ouders die het fijn vinden dat er extra begeleiding is op de groepen van 0 tot 13 jaar.

Toekomstig werk
Dit onderwijsjaar doen 22 studenten mee aan het ikc-lab. Zij zijn vier dagen per week aanwezig binnen hun kindcentrum en krijgen bij Inholland en het Da Vinci College les van hun eigen opleidingsdocenten. “Met het ikc-lab verbeteren wij de kwaliteit van hun opleiding. Deze innovatieve vorm van opleiden is uniek in de Drechtsteden en goed voor alle betrokkenen: de studenten, de kinderen en de PIT’ers. We zijn vorig jaar gestart met het ikc-lab en dat bleek succesvol. Ervaring leert dat studenten die kiezen voor ons ikc-lab ondernemend zijn, zelfstandig kunnen werken en verantwoordelijkheid nemen. Door hen in een veilige omgeving van het ikc-lab hun rol en talenten te laten ontwikkelen, leren wij hen gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en geven we hen extra bagage mee voor hun toekomstige werk,” aldus Marjan Kwaak, HR-functionaris en coördinator van het ikc-lab bij PIT kinderopvang & onderwijs.

Op de foto: Het ikc-lab, een innovatieve manier van opleiden van professionals voor de kinderopvang en het onderwijs, is van start gegaan.

Lees meer over:

scholen innovatie
Deel dit bericht met je vrienden!