dinsdag 18 januari 2022

Alles over Ambacht

Echt voor Ambacht stelt vragen over 'Onderhoud Gasleidingen'

25 juni 2019 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Echt voor Ambacht maakt zich bezorgd over het onderhoud van de gasleidingen.

'Geachte voorzitter van de gemeenteraad Hendrik-Ido-Ambacht. In de afgelopen weken verschenen er diverse berichten over (ernstige) gasexplosies in diverse steden. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de gasexplosies gedaan. Eén van de conclusie is dat er veel vaker moet worden gecontroleerd op lekken. Dagelijks in dichtbevolkte risicogebieden waar veel in de grond wordt gewerkt of verzakkingen zijn door bouw of verkeer, en minimaal één keer per jaar in minder risicovolle gebieden. In Nederland liggen nog duizenden kilometers van dat soort gietijzeren leidingen, dus nog veel meer woningen lopen risico. Dit oude type gasleidingen moet sneller dan gepland (2030) worden vervangen, is de conclusie van het Staatstoezicht op de Mijnen. Ook in Hendrik-Ido-Ambacht liggen nog van deze oude gietijzeren gasleidingen. O.a. in de wijk Kruiswiel, het gebied tussen Dorpsstraat, Hogekade, Reeweg en Park en het gebied tussen Tesselschadestraat, Mauritsstraat t/m Paulusweg en de straten Brederodehof en Julianasingel (Bron: Stedin). Naar aanleiding van deze persberichten heeft de fractie Echt Voor Ambacht de navolgende vragen;

1. Is het college het met de fractie eens dat zo snel als mogelijk het SodM een onderzoek naar de staat van de in genoemde gebieden/straten aanwezige gasleidingen moet instellen?
2. Heeft het college hierover contact gehad met het SodM?
3. Is het college het met de fractie eens dat zo snel als mogelijk het SodM maatregelen moet nemen om gasexplosies te voorkomen?
4. Is het college het met de fractie eens dat er niet gewacht kan worden op de toekomst en resultaten van de Energietransitie van het gebruik van gas en de daarvoor bestemde leidingen?
5. Is het college voornemens om extra veiligheidsmaatregelen te nemen?

In afwachting van uw schriftelijk antwoord, met vriendelijke groet,
Fractie Echt Voor Ambacht
Ary Cramer

Lees meer over:

gemeente onderhoud gasleiding
Deel dit bericht met je vrienden!