woensdag 19 januari 2022

Alles over Ambacht

Verkiezingen Europees Parlement: "Blij met Elzengaarde en De Zalmhaven”

15 mei 2019 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Donderdag 23 mei stemt Nederland voor het Europese Parlement. In Hendrik-Ido-Ambacht is de organisatie van de verkiezingen in handen van team verkiezingen, Petra Langendam en Marian de Boer.

“Zo’n verkiezingsdag is keihard werken, maar altijd in een goede sfeer”, zeggen ze eensgezind.

Verkiezingsdag
“We zijn om 06.30 uur aanwezig in het gemeentehuis, de hele dag door zijn we vraagbaak voor de stembureaus. Ook gaan we met de burgemeester langs de stembureaus, dat wordt altijd gewaardeerd.

Om 11.00, 15.00 en 19.00 uur krijgen we de tussentijdse opkomstcijfers van de stembureaus, die zetten we in het systeem.” Normaal worden de voorlopige uitslagen (diep) in de nacht bekend gemaakt, maar die volgen deze keer pas zondagnacht 26 mei. “Omdat we anders de verkiezingen in landen die op andere dagen stemmen zouden kunnen beïnvloeden. Veel landen stemmen pas op zondag”, leggen Petra en Marian uit.

Stembureaus
Het grootste deel van de voorbereidingen is gedaan: “We zijn heel blij dat de Yulius-locatie aan de Elzengaarde en De Zalmhaven weer stembureau zijn. Dat geeft wat lucht aan de Sophiasporthal, waar het vaak heel druk is. De extra stembureaus scheelt wachten voor de stemmers en is fijner voor de stembureauleden, omdat het aantal stemmen dat geteld moet worden verdeeld wordt”, legt Petra uit. De Luchtbode is deze keer geen stemlokaal, dat is vervangen voor De Bron aan de Admiraal de Ruyterlaan.

Bijdrage aan democratie
Voor de aanstaande verkiezingen zijn er net voldoende stembureauleden, maar voor komende verkiezingen willen we er graag meer. Marian: “Het staat niet alleen heel goed op je cv, je draagt ook op een bijzondere manier bij aan onze democratie.” Wie hier meer over wil weten, kan contact opnemen met het team verkiezingen via verkiezingen@h-iambacht.nl.

Lees meer over:

verkiezingen stemmen europa
Deel dit bericht met je vrienden!