dinsdag 25 januari 2022

Alles over Ambacht

Tips voor een puppy opvoeden

8 mei 2019 (door Hans Huisman)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ingezonden partnerbijdrage
Als u overweegt een puppy in huis te nemen moet u niet vergeten dat het belangrijk is om een puppy op te voeden. Dat is essentieel voor het jonkie in aanloop naar de latere jaren. En dat niet alleen, u zult dan ook u hele leven lang het meeste plezier aan het nieuwe gezinslid beleven. Het opvoeden van een pup kun je het beste in fasen doen. Zorg dat je niet teveel tegelijk aan je pup gaat leren. Leergierigheid is in de regel goed, maar teveel informatie in te korte tijd kan averechts werken.

Als u puppy voor het eerst bij u komt wonen moet hij wennen aan het nieuwe baasje en de omgeving. In de beginperiode is het raadzaam om te werken aan het zelfvertrouwen. En het vertrouwen in de opvoerder. Verder probeer je ervoor te zorgen dat je pup het leuk gaat vinden om nieuwe dingen te leren.

Zelvertrouwen van een puppy
Terugkomend op het zelfvertrouwen van uw viervoetertje. Hoe meer zelfvertrouwen een pup heeft hoe minder snel hij schrikt of angstig wordt. Beide vervelend, en bijkomstig is ook nog eens dat angst en schrik agressie kunnen veroorzaken. Het is wel zo dat de ene pub angstiger wordt geboren dan de andere pub. Maar goed, u kunt ver komen met een stukje training.

Socialisatie speelt hierin volgens onderzoekers een belangrijke rol. Die socialisatie kan aangegaan worden door het opzoeken van positieve ervaringen met nieuwe situaties. Cd’s of geluiden van YouTube, die je in eerste instantie zachtjes af speelt en steeds ietsje harder, zijn voorbeelden van goede socialisatie. Bent u van plan veel met de pup te gaan reizen met de trein? Ga dan niet vol enthousiasme met uw hond naar het station om vervolgens door de mensenmassa heen te lopen en de trein in te stappen. Ga eerst eens met de pup naar het station. Loop een rondje over het station en ga vervolgens weer terug naar huis. Dan heeft het beestje kunnen wennen en in de regel gaat het dan de volgende keer vele malen beter.

Voorkom angstsituaties
Zoek nooit situaties op die meer angst bij uw hond teweeg kunnen brengen. Het kan zelfs zo zijn dat dit een traumatische ervaring bij de hond teweeg brengt. We hebben enkele voorbeelden qua socialisatie gegeven. U kunt er echter zelf een hoop bedenken. Belangrijk om te onthouden is dat u alles langzaam aan uw hond leert. Stapje voor stapje en niet te snel.

Naast dingen die u zelf kunt betekenen in de opvoeding van uw puppy kunt u ook voor een puppycursus gaan! Er zijn diverse zogenoemde puppyklassen waar u aan kunt deelnemen. Ons advies is om er eentje uit de buurt op te zoeken en u in te schrijven. Kunt u er geen vinden? De dierenklinkiek heeft vaak een aantal goede adressen waar u kunt deelnemen. Leuk bijkomend feit aan een puppyklas is dat het goed is voor de socialisatie voor het beestje. Maar voor uzelf ook omdat er andere 'baasjes' aanwezig zijn.

Lees meer over:

puppycursus
Deel dit bericht met je vrienden!