vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Vijf Koninklijke onderscheidingen in Hendrik-Ido-Ambacht

26 april 2019

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vrijdag 26 april ontvingen vijf inwoners van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht een Koninklijke onderscheiding tijdens de Algemene Gelegenheid. Vier inwoners werden tijdens de lintjesregen in het gemeentehuis van Hendrik-Ido-Ambacht in het zonnetje gezet.

Trees Dammer, Wim Guis, Ad Klootwijk en Charles van der Kooij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Susanna van der Ven-Ton heeft haar lintje ontvangen in buurgemeente Zwijndrecht. Zij zet zich onder meer al jarenlang in voor de kiosk van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en de Gereformeerde kerk in Zwijndrecht.

Informatie over de gedecoreerden:

Sinds jaar en dag en dag is Trees Dammer (1963) hét gezicht van het Jeugdspeelpark. Onder haar bezielende leiding veranderde het kleinschalige park langzaam in een druk bezochte kinderboerderij met educatieve speeltuin. Niet alleen kinderen uit Hendrik-Ido-Ambacht bezoeken het park met hun ouders of grootouders, ook kinderen uit de regio-gemeenten weten de weg naar het park te vinden. Mevrouw Dammer speelde een belangrijke rol in het voortbestaan van het park. Bij de verhuizing naar de nieuwe locatie van het park zorgde zij er met onvermoeibaar enthousiasme voor dat er veel sponsorgelden werden binnen gehaald en dat er veel hulp kwam. Daarnaast heeft zij in het verleden ook vrijwilligerswerk verricht voor de oudervereniging van de toenmalige J.F. Kennedyschool, tegenwoordig Jenaplanschool de Klimboom.

Wim Guis (1946) was sinds 2004 als vrijwilliger actief voor Werkvisie De Hoop. Hij verzorgde het vervoer naar inpaklocaties en assisteerde deelnemers bij hun inpakwerk. Administratieve werkzaamheden werden door hem nauwkeurig uitgevoerd. Twinitg jaar lang was hij heel actief voor de bewoners van beschermende woonvorm de Sandeling van de Stichting Eleos. Ook hier zeer punctueel en altijd behulpzaam voor bewoners en medewerkers. Voor de Gereformeerde Gemeente Hendrik-Ido-Ambach onderhoudt en stemt hij al ruim 40 jaar orgel. Het orgelstemmen en onderhouden verzorgt hij ook voor de Stichitng Duyschot concerten. Bij concerten verleent hij altijd izjn medewerking. Tot slot was hij 16 jaar actief in het bestuur van stichting Volksuniversiteit Bouquet.

Ad Klootwijk (1943) kwam 40 jaar lang als melkboer langs de deur. Naast het bezorgen van de boodschappen bood hij altijd een luisterend oor en hulp waar hij kon. Na zijn pensioen werd hij door apotheker Crezée gevraagd om tijdelijk medicijnen te bezorgen. Uiteindelijk heeft hij hier ruim 18 jaar lang zich ingezet voor zijn medemens. Voor de Gereformeerde Open Hof kerk verzorgt de heer Klootwijk al 18 jaar allerlei hand- en spandiensten. Zoals het verzorgen van al het kopieerwerk, verspreiden van de nieuwsbrief, de kerkbode en hij is ook regelmatig chauffeur van de kerkauto. Hij rijdt regelmatig gemeenteleden naar familie of ziekenhuis als zij zelf niet beschikken over vervoer. Voor de Blije Borgh heeft hij 5 jaar lang tafeltje-dekje maaltijden bezorgd en ook bij de Voedselbank was hij 5 jaar actief als chauffeur.

Charles van der Kooij (1942) zet zich al sinds 1997 wekelijks actief in voor zijn tennisvereniging Hiaten. Gestart in 1998 als voorzitter van de jeugdcommissie, werd hij in 2000 gevraagd als voorzitter van de vereniging. Toen hij in 2008 stopte, vroeg men hem het secretariaat te gaan voeren. Dat doet hij tot op de dag van vandaag nog steeds evenals het onderhoud van de website en andere werkzaamheden. Hij wordt omschreven als sociale motor van de vereniging. Daarnaast heeft hij zich 12 jaar ingezet voor de jumelagecommissie. Hij is  sinds 2011 lid van de commissie Erepenning van onze gemeente. Sinds dit jaar als voorzitter. Tot slot heeft hij 6 jaar lang de ANBO Ridderkerk/Hendrik-Ido-Ambacht ondersteund als bestuurslid en deels als voorzitter.

Deel dit bericht met je vrienden!