woensdag 19 januari 2022

Alles over Ambacht

Raad bezoekt Bergen-Belsen

24 april 2019 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Naar aanleiding van het bezoek van de raad aan Bergen-Belsen schrijft Burgemeester Jan Heijkoop op zijn weblog:

"Zoals u weet - en dat leest u ook op de borden Hendrik-Ido-Ambacht als u de gemeente inrijdt - zijn we partnergemeente van de Duitse plaats Stadt Bergen.

Partnergemeente, ook wel jumelagegemeente genoemd, houdt in dat beide gemeenten vriendschapsrelaties onderhouden. Onderdeel hiervan is onder meer dat in een raadsperiode, dus in 4 jaar, de Ambachtse gemeenteraad Bergen bezoekt.

Bergen is een gemeente met 14.000 inwoners die verdeeld over 13 dorpen wonen, over een totale lengte van 25 kilometer. Dat is ongeveer van Hendrik-Ido-Ambacht tot aan Gorinchem. De gemeente is met name bekend vanwege de daar ooit gevestigde kampen in de Tweede Wereldoorlog. Tienduizenden mensen zijn daar omgekomen.

We hebben als gemeenteraad de terreinen bezocht en bij de gedenkmonumenten, waaronder die van Anne Frank waar nog dagelijks kransen worden gelegd, stilte in acht genomen en de slachtoffers herdacht.

Het verdient bewondering hoe de Duitsers op een gepaste ingetogen wijze dit allemaal - nog steeds - bezig zijn te verwerken en een plaats te geven. Verder blijft het bijzonder bij tijd en wijle weer geconfronteerd te worden met de waanzin van deze vernietigingskampen. Ook de uitwisselingsprojecten voor de jeugd via de Anne Frank Stichting zijn in dit opzicht waardevol.

Verder hebben we uitgewisseld wat de actuele ontwikkelingen zijn in beide gemeenten. Bergen vertelde hoe zij na het vertrek van de 30.000 NAVO-troepen die daar oefenden, hun gemeente aantrekkelijk maken door nieuwe mooie woningen te bouwen. Wij vertelden over het bijzonder milieuvriendelijk bedrijvenpark aan de Ambachtsezoom.

Verder heeft zo'n driedaags bezoek een heel positief effect op de onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad. Je leert elkaar beter kennen en later ook vinden in het politieke bezig-zijn.

Kortom: een zeer geslaagde uitwisseling met onze zustergemeente".

Tot zover Burgemeester Jan Heijkoop op zijn weblog.

Deel dit bericht met je vrienden!