vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Petrakerk kiest voor renovatie

20 maart 2019 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Petrakerk gaat definitief niet nieuw bouwen, maar kiest voor renovatie. Dit heeft de kerkelijke gemeente bekend gemaakt aan de gemeenteleden. “Deze renovatie is nodig, om zo het gebouw toekomstbestendig te maken”,  vertelt de predikant dominee Schot.

De Petrakerk is al ruim 80 jaar een begrip binnen Hendrik-Ido-Ambacht. “Sinds 1936 is onze gemeente te vinden in een gebouw op de huidige locatie aan de Kerkstraat”, vertelt de predikant van deze gemeente. “Het huidige kerkgebouw dateert uit 1973 en is ruim 45 jaar oud. En dat merken we. De belangrijkste knelpunten zijn het slechte binnenklimaat en het achterstallige onderhoud. Sinds 2007 is alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud uitgevoerd.”

Geen nieuwbouw
In de achterliggende jaren is deze kerk veel bezig geweest met het huisvestingsvraagstuk. Een jaar of tien geleden besloten ze al om één gemeente te blijven met één kerkgebouw. Vervolgens wilden ze een nieuw kerkgebouw gaan ontwikkelen op de locatie Margrietstraat en later op een perceel aan de Zuidwende.

Beide plannen zijn niet doorgegaan. Er is nu gekozen voor een renovatie die start in de maand april van dit jaar. “Dit is echt nodig”, vertelt dominee M.H. Schot. “Zo is de dakbedekking niet meer goed, zijn de hardhouten kozijnen op sommige plaatsen verrot en zijn er problemen met de verwarming. Aan de buitenzijde gaan we daarom ook de dakbedekking vervangen, schilderen en de boeiboorden vervangen. Aan de binnenzijde van de kerk gaan we vloerverwarming aanbrengen, een luchtcirculatiesysteem installeren, de Cv-installatie vervangen, beneden nieuwe banken plaatsen, de muren stuken en de consistorie uitbreiden.” De dominee geeft aan dat dit kerkgebouw belangrijk is voor zijn gemeente. “In dit kerkgebouw zijn we iedere zondag bij elkaar rond de geopende Bijbel.  Dit is het belangrijkste doel van het gebouw. Daarnaast maken ook veel verenigingen gebruik van de zalen van de kerk.”

Foto: Dominee Schot van de Petrakerk legt uit dat zijn gemeente kiest voor renovatie van het huidige kerkgebouw en niet meer voor nieuwbouw. (Foto: Petrakerk)

Zie ook:

Lees meer over:

renovatie nieuwbouw petrakerk
Deel dit bericht met je vrienden!