vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Ludieke manieren in het onderwijs om wiskundig inzicht te verbeteren

8 maart 2019 (door Hans Huisman)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Veel van degenen die dit artikel lezen hebben wiskunde op school wellicht niet als inspirerend ervaren. Het nut en de lol van wiskunde in het dagelijks leven werd eigenlijk niet duidelijk gemaakt. In plaats daarvan leerde je mechanisch formules uitvoeren en kon je in je handen klappen als je het dan ook werkelijk begreep. Later met de jaren sijpelde veel van die informatie weer weg uit je brein door gebrek aan het werkelijke begrip van al die opgedane kennis.

Voor veel studenten is dit tegenwoordig nog zo, men leert het toepassen van de reken en wiskunde en daar blijft het bij. Maar gelukkig voor diegenen die dit ook zo ervaren hebben, zijn er veel gepassioneerde docenten die verandering in deze leermethodes willen aanbrengen.

Het is nu eenmaal zo dat het schoolsysteem wiskundeles verplicht maakt, en met reden, al vroeg men zich soms af waarom eigenlijk. Waarschijnlijk zijn de meeste daar met vallen en opstaan in het dagelijks leven nu wel achter.

Bij veel job aanbieders staan wiskundigen bovenaan de lijst met beste carrièrekansen. Wanneer je je toelegt op wiskunde leer je verbanden te maken en patronen te zien waardoor je met die informatie toekomstige ontwikkelingen kunt doorgronden. In de financiële wereld en de architectuur is een goede wiskundige kennis onmisbaar.

Wiskunde is niet weg te denken bij de vooruitgang van de mensheid of in de wereld waar we nu in leven. Het is dus niet alleen een wetenschap maar ook een waardevol instrument dat steeds zijn toepassingen vindt in het oplossen van problemen en analyseren van situaties.
De vaardigheden die men in de wiskundeles zou moeten leren is dat wiskunde gebruikt kan worden. Dat de student weet wanneer hij bepaalde methodes toe moet passen om bepaalde problemen op te lossen. Dat hij belangrijke informatie kan verzamelen met wiskundige modellen en problemen op kan lossen.

Dit jaar heeft een wiskunde docent Erik van Haren veel aandacht getrokken met zijn initiatief door pool tafels in te zetten bij de wiskundelessen. Het bedrijf dat uit dit initiatief voortkwam heet Smartpool en doet niet alleen scholen aan maar kan ook bij een bedrijfsmiddag ingezet worden. Intussen is er een wachtlijst van scholen die zich allemaal voor dit initiatief intekenen.
Bij pool moet je rekening houden met hoeken, het kaatseffect van de ballen, de snelheid en de rotatie van de bal. Door wiskundige opdrachten aan het poolen te verbinden ziet de student veel beter het waarom en de toepassing in de praktijk. Niet niks voor een spelletje.

Om het hoofdrekenen te verbeteren kan darts gespeeld worden. Bij darts moet er opgeteld, afgetrokken en gedeeld worden. In het spel moet men tot een aantal punten komen en als er dus niet goed gerekend wordt, gaat het mis. Darts@school is een initiatief dat genomen werd in samenwerking met de Nederlandse Darts Bond om op de basisscholen op een leuke manier het hoofdrekenen te versterken. Maar ook voor de gemiddelde volwassene zou het niet slecht zijn om wel eens een spelletje te darten.

Pokeren is ook een uitstekende bezigheid om met wiskunde bezig te zijn, want zonder rekenen redt men het niet in het spel. Kansberekening en de behendigheid daarin zijn namelijk cruciaal in dit spel. Zo moet je alle pokerhanden goed in je geheugen hebben zodat je kunt zien welke mogelijkheden op de speeltafel liggen, niet alleen voor jou maar ook voor je tegenstanders.

Er zijn tal van bekende mensen die hun wiskunde of rekenervaring elke dag moeten toepassen om in hun sector aan de top te blijven. De profdarter Raymond van Barneveld kent alle mogelijke manieren om snel de best mogelijke combinatie voor hem te berekenen. Pokercoach Felix Schneiders gebruikt zijn wiskundige kennis om met kansberekening zijn opties te bekijken en Marc Bijsterbosch gebruikt constant geometrie wanneer hij pool speelt.

Onderzoekend leren is niet nieuw maar wordt wel steeds vernieuwd en steeds meer wordt de wereld van buiten het klaslokaal binnen gehaald en blijft het lesmateriaal niet alleen meer bij boeken. Juist de nieuwe generaties hebben steeds meer baat bij deze methodes die duidelijker op de lesstof ingaan. Wie weet gaat de hele klas eens de wereld in.

Lees meer over:

onderwijs
Deel dit bericht met je vrienden!