woensdag 19 januari 2022

Alles over Ambacht

Een spetterend en flitsend werkbezoek aan de Drechtsteden

7 maart 2019 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Dinsdagmiddag 5 maart bezochten de kandidaat-lijsttrekkers van het waterschap Hollandse Delta en de Provinciale Staten van de ChristenUnie de Drechtsteden. Het was een flitsend en ook letterlijk een spetterend bezoek. Het hoogtepunt was namelijk een snelle vaartocht met een kleine watertaxi. De tocht voerde van Deal Drechtsteden, gevestigd in Hendrik-Ido-Ambacht, langs de oevers van Papendrecht en Dordrecht naar Sliedrecht en vervolgens via het Wantij  in Dordrecht, langs de rivieroevers van Dordrecht en Zwijndrecht weer terug naar Hendrik-Ido-Ambacht.

Groeiagenda: meer dure woningen
De twee lijsttrekkers, Jantien Fröling van Waterschap Hollandse Delta en Jacco Schonewille voor de Provinciale Staten verkiezingen, en Willem Schneider (afkomstig uit de Drechtsteden en nr. 4 op de lijst voor Hollandse Delta) werden tijdens de tocht voorgelicht door twee ambtenaren over de (voorgenomen) ontwikkeling van de rivieroevers en de spoorzône en overige opgaven van de regio.
Verder benadrukten wethouder Andre Flach (uit Hendrik-Ido-Ambacht), tevens vice-voorzitter van het Drechtstedenbestuur, Rik van der Linden (wethouder in Dordrecht) en Tycho Jansen (wethouder in Zwijndrecht) tijdens een gesprek de groeiagenda van de Drechtsteden. De agenda bestaat onder andere uit de bouw van woningen voor starters op de arbeidsmarkt en meer dure woningen in de regio.

Meer samenwerking bij waterveiligheid en -berging
Drechtsteden heeft te maken met twee waterschappen: Rivierenland en Hollandse Delta. Jantien benadrukte het belang van verdergaande samenwerking tussen Hollandse Delta en De Drechtsteden. Van belang is dat waterschap en gemeenten vanaf het begin van planontwikkeling met elkaar optrekken en samen kijken naar de gevolgen van de klimaatontwikkeling en de impact daarvan op de stedelijke ontwikkeling. Maar ook zaken als waterveiligheid, zeker in buitendijks gebied, en waterberging zijn van groot belang bij het realiseren van nieuwbouw.

Chemours
Uiteraard kwam ook de problematiek met de uitstoot van PFOA (C8) vanuit het verleden en het lozen van GenX op het oppervlaktewater door Chemours ter sprake, evenals het prachtige nationaal park de Biesbosch.

Geslaagd
Al met al was het een bijzonder informatief en leerzaam werkbezoek. Het werkbezoek werd over en weer bijzonder gewaardeerd.

Op de foto v.l.n.r.:  Willem Schneider (kandidaat uit Drechtsteden op de lijst voor het waterschap Hollandse Delta én kandidaat op de lijst voor de Provinciale Staten), Jantien Fröling ( lijsttrekker waterschapssfractie), Mark Hoogerwerf (campagnemedewerker) en Jacco Schonewille  (lijsttrekker statenfractie}

Deel dit bericht met je vrienden!