dinsdag 25 januari 2022

Alles over Ambacht

UVV-vrijwilliger aan het woord: Yvonne van Andel

19 februari 2019

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De Unie Van Vrijwilligers (UVV) vindt het belangrijk om mensen die dat nodig hebben te helpen en te ondersteunen. UVV Hendrik-Ido-Ambacht is een grote en actieve afdeling met ca. 350 vrijwilligers. Mannen, vrouwen, jong en oud; iedereen is welkom bij de UVV om zich in te zetten voor de ander.

Iedere donderdagmorgen werkt Yvonne van Andel in de Sophiastaete, een woonvorm voor ouderen met dementie. “Er zijn vier huiskamers op deze afdeling, elk met een eigen keuken. Ik dek de tafel en haal boodschappen, mijn collega doet dat op maandag zodat we voor een week spullen in huis hebben. De bewoners die het leuk vinden om actief bezig te zijn, stimuleren we om mee te helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld aardappels schillen of een wasje opvouwen”, legt Yvonne uit.

“Aan elke huiskamer zijn zes bewoners verbonden, zij hebben een eigen slaapkamer met badkamer, maar de meeste tijd brengen de mensen met elkaar door in de huiskamer. We drinken koffie, doen een spelletje of spelen met de tovertafel. Dat is een soort beamer die bewegende beelden op de tafel projecteert. Daar genieten de bewoners van, en ook vinden ze het heel leuk om liedjes van vroeger te horen en mee te zingen. Ik kan goed merken dat muziek echt iets met ze doet.”

Meteen na de opening in juni 2013 is Yvonne aan de slag gegaan in de Sophiastaete. “Het is hier kleinschalig en gezellig. Als vrijwilliger ben je er om het vaste zorgteam te ondersteunen. Het is nuttig en zinvol werk, je doet iets goeds voor het welzijn van ouderen. En hoewel het niet altijd mogelijk is om goed contact te krijgen met de bewoners, bouw je toch een band met elkaar op. Dat is zeker ook zo met de vaste medewerkers; zij laten merken dat ik bij het team hoor en dat ze mijn inzet echt waarderen. En het werk is hartstikke leuk om te doen, ik kan het iedereen aanbevelen!”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens. 

Redactie: Heleen Versprille/Tekstbureau Geregeld
Foto: Cees van Meerten/FotoExpressie

Deel dit bericht met je vrienden!