zondag 23 januari 2022

Alles over Ambacht

Hoe rijden jonge bestuurders ook in de winter veilig?

21 december 2018 (door Hans Huisman)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Het is vaak erg druk op de wegen rond Hendrik Ido Ambacht. Niet vreemd als je je bedenkt dat hier een belangrijk verkeersknooppunt ligt. In de winter zijn hier vaak files door slechte weersomstandigheden. Sneeuw, gladde wegen, een laagstaande zon en meer mensen die met de auto de weg op gaan omdat het weer te slecht is voor de fiets zijn hier mede-oorzaak van. Voor de ervaren bestuurder kan dit al voldoende problemen met zich meebrengen. De jonge bestuurder kan nog meer moeite ervaren met het rijden in winterse omstandigheden. Deze groep brengt sowieso al meer risico in het verkeer met zich mee en hoe kan ervoor gezorgd worden dat ook zij in de winter de wegen in Hendrik Ido Ambacht veilig houden? De basis is vergelijkbaar met de tips die voor ervaren bestuurders gegeven kunnen worden.

Onderzoek naar rijgedrag in de winter
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst de helft van de jongeren geen idee heeft van hoe ze veilig rijden in de winter. Jongeren passen hun rijstijl aan en denken snel "mij overkomt niets". Die nonchalante houding en niet aangepaste rijstijl is niet alleen gevaarlijk voor de jongere zelf, ze brengen ook hun medeweggebruikers ermee in gevaar. Daarnaast wordt er door jongeren minder aandacht aan het onderhoud van de auto besteed.

Verzekeraars grijpen in
Verzekeraars spelen op de hogere risico's die jonge bestuurders met zich meebrengen. Een goedkope autoverzekering is al erg moeilijk als je jonger dan 21 bent. Overstappen.nl zorgt er in ieder geval voor dat de jonge bestuurder de beste dekking tegen de meest gunstige premie krijgt.

Begin met schone ramen
Het krabben van bevroren autoruiten is vervelend, het kost tijd en dat is nu net waar je in de vroege ochtend geen zin in hebt. Toch begint veilig de weg op in de winter met een goed zicht. Daarbij komt dat je zelfs met ramen die niet goed schoongemaakt zijn een flinke boete kan krijgen. Er zijn verschillende middelen om ervoor te zorgen dat je snel je ramen ijsvrij hebt, denk aan de standaard krabber en een ruitenspray. De meest simpele manier is om 's avonds je autoruit af te dekken met een speciale doek.

Onderhoud de auto goed
Goed onderhoud van de auto is essentieel. Zeker in de winter kunnen problemen ontstaan bij een slecht onderhouden auto. Jongeren beschikken wellicht niet altijd over voldoende financiële middelen om de auto van regelmatig onderhoud te voorzien. Toch zijn er erg veel dingen die je zelf kan doen. Controleer de accu om te voorkomen dat de auto in de ochtend niet meer wil starten. Een nieuwe accu hoeft niet duur te zijn en voorkomt veel ellende. Zorg ervoor dat je ruitensproeiervloeistof gebruikt die geschikt is voor de winter. Voor een paar euro koop je al een paar liter in een van de winkels in Hendrik Ido Ambacht, en koop dan meteen slotontdooier erbij. Bewaar deze overigens in huis en niet in de auto. Smeer rubbers in met wat talkpoeder of vaseline. En het meest belangrijke, vooral voor de winter, zijn goede banden. Hiermee rijd je niet alleen veilig, je bespaart ook op brandstofkosten.

Lees meer over:

verkeersveiligheid
Deel dit bericht met je vrienden!