Alles over Hendrik Ido Ambacht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Tips voor het financieren van energiebesparende maatregelen voor je woning' Archieffoto
03sep 2018

Tips voor het financieren van energiebesparende maatregelen voor je woning

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ook in Hendrik-Ido-Ambacht wordt verduurzaming belangrijk gevonden. Woon jij hier, maar niet in de nieuwere wijken De Sandeling of De Volgerlanden? Dan bestaat er een kans dat jouw huis wel wat ingrepen kan gebruiken om energiezuiniger te worden. In en rondom het oude centrum staan veel gebouwen van voor 1960, en ook de gordel daaromheen met woningen die hoofdzakelijk uit de periode 1960-1975 komen hebben nog ongunstige energielabels. Het verduurzamen van je huis is op de lange termijn goed voor de portemonnee: je energierekening wordt lager en je huis wordt meer waard. Ook kun je van ongemakken als tocht en kou afkomen door wat aanpassingen te doen in je huis. Maar waar haal je het geld vandaan om dit te doen, als je zelf niet genoeg achter de hand hebt? Hier een aantal tips voor het financieren van duurzame aanpassingen aan je woning in deze gemeente.

Subsidie
Van tevoren een kostenplaatje hebben is natuurlijk handig. Op de website Green Home kun je aan de hand van je adres en een aantal vragen advies inwinnen over wat jij kunt doen en wat dit je gaat kosten. Zijn er bijbehorende subsidies te verkrijgen, dat geeft de website dat ook aan. Inwoners van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht kunnen drie soorten subsidies aanvragen met het oog op duurzaam wonen; de Isolatiesubsidie VvE’s, de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en het Meerjarenonderhoudsplan VvE – SEEH (Subsidie energiebesparing eigen huis). Deze subsidies zijn voor zaken als isolatie, zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen. Twee subsidieregelingen zijn enkel voor VvE’s, waardoor particulieren hier geen beroep op kunnen doen. De subsidies worden aangeboden door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de subsidies moeten dan ook bij de RVO worden aangevraagd. De subsidieregelingen lopen tot 31 december 2018. Kijk bij het RegionaalEnergieloket om meer informatie in te winnen over deze subsidies.

Energiebespaarlening
Voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsbeglazing en zonnepanelen is er in de provincie Zuid-Holland de Energiebespaarlening. Hiermee kun je minimaal 2.500 euro en maximaal 50.000 euro lenen. Er wordt een vaste rente gehanteerd gedurende de looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Je kunt hier ook in combinatie met de eerder genoemde subsidie gebruik van maken. Deze lening is er ook voor VvE’s. Meer informatie over de voorwaarden van deze lening vind je hier.

Duurzame Monumenten Lening
Woon je misschien in één van de rijksmonumenten aan de Achterambachtseweg, Dorpsstraat of Kerkstraat? Voor de verduurzaming van deze woningen heeft het Nationaal Restauratiefonds de Duurzame Monumenten Lening. De gedachte hierachter is dat een restauratie van een dergelijk pand een geschikt moment is om tevens energiebesparende maatregelen te nemen. Voorwaarde is dat je eigenaar van het rijksmonument bent en nog niet gestart bent met de werkzaamheden. Je kunt tussen de 2.500 euro en 25.000 euro lenen. De rente is laag: 1,5 procent, dat is ruim onder de marktrente. Deze rente staat vast voor een periode van 10 jaar. De looptijd van de lening is maximaal 30 jaar.

Geen spijt
Een subsidie aanvragen of snel geld lenen om aan de slag te gaan met de verduurzaming van je woning in Hendrik-Ido-Ambacht is dus heel goed mogelijk. Het wordt een investering waar je uiteindelijk geen spijt van krijgt als je aan het eind van jaar geld terugkrijgt van je energieleverancier of je huis voor een mooie prijs kunt verkopen.Deel dit bericht met je vrienden!