zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Wat vogels allang weten – de eindeloos mooie Sophiapolder

22 juni 2018 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Midden in de rivier de Noord, tussen Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Dordrecht, ligt de uitgestrekte Sophiapolder. Dit uitzonderlijke natuurgebied is een van de weinige zoetwater plekken ter wereld met een eb- en vloedwerking. Het ene moment is het een drassig eiland, en het volgende moment lijkt het op een door dijken omringd meer: de slikken lopen tweemaal per etmaal onder water, en vallen tweemaal per etmaal droog.

En terwijl er maar weinig mensen zijn die van het bestaan hiervan afweten, is het voor veel dieren (van over de hele wereld!) allang een bekende hotspot. Vooral onder trekvogels blijkt de Sophiapolder een hele fijne tussenstop; met duizenden tegelijk komen ze er uitrusten, voeden en broeden. Een paar soorten die je er kunt zien: de geoorde fuut grutto’s, bontbekplevieren, tureluurs en lepelaars, visdieven en krakeenden. Zeearenden vliegen af en toe over en in de struiken op de dijken broeden zangers als spotvogels en bosrietzangers.

Door de vruchtbare grond groeien er op de hoger gelegen delen veel (zeldzame) planten en bloemen. Bijvoorbeeld de spindotter: steeds wanneer het eb wordt komen deze plantjes boven het water uit met hun bloemetjes zodat een heel gebied langzaam geel kleurt- een magisch gezicht.

Deze oase van rust midden in ons drukke land is alleen te bereiken met het voetgangerspontje van de vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap, dat vertrekt vanaf de Veersedijk 301. Er is daar ook een parkeerplaats.

Elke 15 minuten kun je gratis opstappen, en de pont vaart van maart t/m oktober op woensdagen, zaterdagen en zondagen tussen 12.00-17.00. Het boottochtje (met maximaal elf personen) duurt niet langer dan tien minuten en is ook leuk omdat de schippers van alles weten over het eiland, en je alvast wat tips kunnen geven, bijvoorbeeld over het verdwijnen en verschijnen van de bloemetjes van de spindotter.

Eenmaal op het eiland kun je – bij eb of bij vloed, dat maakt niet uit – een wandeling van zo’n 2,5 km maken over de dijken en de vlonders die het eiland doorkruizen, en die leiden naar het enige gebouwtje op het eiland: de vogelspottershut. In dat simpele houten hutje met rondom open vensters lijkt de tijd even stil te staan, en zie je, hoe langer je kijkt, steeds meer van dit grote (77 hectare) natuurgebied.

Een bijzondere ervaring.
Voor de meer avontuurlijk ingestelde mens: bij eb kun je ook van de vlonders afstappen, en de slikplaten op – maar pas op, want als je je laars eenmaal in het slik zet krijg je die niet zomaar weer terug! Omdat het best gevaarlijk kan zijn is het eigenlijk verstandiger om met een gids mee te gaan. Er worden regelmatig ‘waddentochten’ georganiseerd door het Zuid-Hollands Landschap, en dat is behalve een mooi avontuur ook een hilarische activiteit voor groepen die niet bang zijn voor een beetje modder. Meer informatie over hierover kun je vinden op de website van het Zuid-Hollands landschap.
Er zijn geen voorzieningen op het eiland – dus ga van tevoren naar de wc en neem eventueel eten of drinken zelf mee. En een verrekijker, als je die hebt, is een grote aanrader! Alhoewel, met een beetje geluk mag je even kijken door die van een vriendelijke vogelaar, en dan kan hij of zij je meteen vertellen naar welke vogels je kijkt…

Kijk voor meer informatie over de Sophiapolder en andere nabijgelegen natuurgebieden en activiteiten op Eiland IJsselmonde op www.ontdekijsselmonde.nl of check de Facebookpagina. Ontdek hoe mooi en groen je achtertuin is!

Lees meer over:

natuurgebied sophiapolder
Deel dit bericht met je vrienden!