Alles over Hendrik Ido Ambacht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Monumenten en Opgravingen in Ambacht' Dorpskerk
19apr 2018

Monumenten en Opgravingen in Ambacht

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Woensdag 18 april, was het Internationale Dag voor Monumenten en Opgravingen. Hendrik-Ido-Ambacht telt ongeveer 30 gemeentelijke en 9 rijksmonumenten. In de laatste jaren zijn delen van Hendrik-Ido-Ambacht archeologisch onderzocht.

Monumenten
Bekende rijksmonumenten zijn de Dorpskerk, Den Brommert en enkele boerderijen aan de Achterambachtseweg. Bekende gemeentelijke monumenten zijn het voormalig Raadhuis aan de Waal, de voormalige burgemeesterswoning aan de Kerkstraat en het pand Veersedijk 2,voormalig café De Klok.

Opgravingen
Eind vorig jaar werd het plangebied van toekomstig bedrijvenpark Ambachtsezoom archeologisch onderzocht. Daarbij kwamen veel bijzonderheden aan het licht. Zo lijkt het erop dat hier de 'eerste Ambachters' woonden. Hier zijn namelijk menselijke sporen uit de 12e tot begin 14e eeuw gevonden. De open dag rok veel belangstellenden.

Vreedenborgh
Enkele jaren geleden werden de fundamenten van Huis Vreedenborg archeologisch onderzocht. Twee 17e eeuwse borden die daar zijn gevonden, werden tentoongesteld in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden als onderdeel van www.archeologieuitjeachtertuin.nl. Ger van der Straaten gaf donderdag 12 april een lezing over Vreedenborg, georganiseerd door het Historisch Genootschap. Ruim 50 aanwezigen hoorden hoe Ger de bewoningsgeschiedenis van Vreedenborgh, volgens hem eerder Pruijlenborgh genoemd, uit de doeken deed.Deel dit bericht met je vrienden!