Alles over Hendrik Ido Ambacht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Mensen met NAH nu ook welkom bij Yulius' Neuropsycholoog Antoinette van der Werff
09mrt

Mensen met NAH nu ook welkom bij Yulius

DRECHTSTEDEN - Met de komst van neuropsycholoog Antoinette van der Werff heeft Yulius er sinds kort een nieuwe expertise bij: behandeling en begeleiding van mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Zoals het woord al zegt, gaat het hier om beschadigingen aan de hersenen die je tijdens je leven oploopt. Trauma’s  (bijvoorbeeld een verkeersongeluk) , hersenbloedingen of -tumoren, hartinfarcten, tia’s of ziektes als Alzheimer of Parkinson zijn de meest voorkomende letsels.

Antoinette is al jaren gespecialiseerd in dit type letsel en heeft nu haar expertise naar Dordrecht gebracht. Inwoners van de Drechtsteden kunnen sindsdien ook in hun eigen regio terecht voor een behandeling bij de Poli Neuro Cognitief Somatisch (NCS). Eerder werkte Antoinette bij Bavo Europoort, was zij coördinator NAH voor de hele provincie Zuid Holland en is ze op de hoogte van Hersenz: een behandeling na ontslag uit een revalidatiecentrum. Belangrijke samenwerkingspartners voor Yulius op het gebied van NAH zijn: Gemiva, Rijndam Revalidatie en MEE.

Beruchte levensbreuk
Antoinette: “Hersenletsel kan verstrekkende lange termijn gevolgen hebben. En die zijn niet altijd direct zichtbaar. Ik kom vaak problemen tegen als: verminderd geheugen, moeite met praten, de aandacht niet kunnen vasthouden, niet goed meer kunnen plannen en organiseren. Terwijl dat juist eigenschappen zijn die je op het werk en in je privéleven vaak nodig hebt. Het is dan ook niet ondenkbaar dat iemand die voorheen een goede functie had, daar ineens niet meer kan functioneren. Bij NAH spreken we over de Beruchte levensbreuk. Dat is niet voor niets. Het leven na hersenletsel ziet er vaak heel anders uit dan het leven dat iemand daarvoor had. Mensen kunnen niet altijd meer de rol spelen in de maatschappij en in hun gezin die ze gewend zijn.”

Erkenning
Jarenlang was er weinig erkenning voor NAH. Veel mensen met hersenletsel voelen zich vaak weggestuurd, niet begrepen. Ze hebben het gevoel dat er iets niet klopt maar weten vaak niet wat. De buitenwereld beoordeelt hun klachten als vaag, kunnen zich minder goed concentreren, zijn overgevoelig voor licht en geluid, hebben een kort lontje of ontwikkelen een andere persoonlijkheid. Dat soort zaken kunnen een hele tijd nadat iemand uit een ziekenhuis of revalidatiecentrum is ontslagen nog aan het licht komen. Antoinette: “De eerste reactie na letsel is vaak: joepie, ik mag naar huis. Maar thuis is het niet stil, op het werk is het niet stil, de (werk/tijds)druk ligt hoog. En dan ontstaan er vaak problemen. In het ergste geval wordt iemand ontslagen of krijgt hij/zij een depressie. Dan is het zo belangrijk om terug te gaan naar de kern van het probleem: wat is hier aan de hand? Wat is er in het verleden gebeurd? Hoe is iemand eraan toe? Die puzzel probeer ik op te lossen.”

Behandeling
Antoinette biedt mensen met NAH ‘neuropsychologische revalidatie’: “Dat betekent dat ik patiënten behandel die cognitieve, emotionele, sociale en/of gedragsmatige gevolgen van hersenletsel ervaren. Mijn behandeling is erop gericht om zo goed mogelijk te leren omgaan met deze gevolgen. Ik onderzoek in hoeverre de hersenen nog doen wat ze zouden moeten doen. En hoe we daar verbetering in kunnen brengen. Met als uiteindelijk doel: meer kwaliteit van leven. Ik leg mensen uit hoe hun hersenen werken, doe verschillende tests met ze en help hen bij de verwerking en acceptatie. Op basis van de onderzoeken maak ik een behandelplan. Dat is zeker geen vaststaand gegeven. Hersenen zijn wat dat betreft zo prachtig en complex. Wat nu nog niet is in gedrag en vaardigheden, kan nog komen. Ik daag de cliënten uit om nieuwe wegen te bewandelen. Sommige neurale paden zijn dan misschien beschadigd, andere zijn wellicht nog intact. Iedere behandeling is maatwerk, waarbij voorop staat wat iemand zelf wil. Alles draait om empowerment. Mijn cliënten moeten hier weg lopen met het gevoel: ik ken mezelf, ik kan uitleggen waar mijn klachten vandaan komen en ik kan eisen stellen aan mijn omgeving.”

Huisarts
Antoinette: “De onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn lastig te herkennen. Vele patiënten met hersenletsel voelen zich hierdoor niet begrepen en zoeken lang naar de juiste zorg. De groep mensen met hersenaandoeningen is één van de grootste patiëntengroepen in Nederland. Toch krijgt deze groep veel minder aandacht dan bijvoorbeeld de groep met kanker of met hart- en vaatziekten. Dat komt onder meer door de diversiteit aan oorzaken die tot een hersenaandoening leiden en door de versnippering in het veld van patiëntenorganisaties.

Huisartsen zijn de cruciale verwijzers en eerste aanspreekpunten voor de patiënten. Zij zijn de spil binnen de zorg en kunnen doorverwijzen naar Yulius poli NCS.Deel dit bericht met je vrienden!