woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Infobordje Boucquet onthuld

14 december 2017 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ook dit jaar was de Winterfair, in en om de Dorpskerk, een groot succes. Bezoekers konden in de kerk luisteren naar een kinderkoor, genieten van oliebollen en warme chocolademelk en exposities in oudheidkamer Den Brommert bezoeken.

Klokslag elf uur trotseerden een handvol mensen de regen om te zien hoe Alie Tas, voorzitter van het Historisch Genootschap, het nieuwste paneeltje met historische informatie in Hendrik-Ido-Ambacht onthulde. Onderwerp is deze keer Huis Boucquet.

Boucquet
Beter kunnen we spreken over de Huizen Boucquet. Het eerste was een van oorsprong 14e eeuw ‘kasteel’ aan de Dorpsstraat, min of meer tegenover Den Brommert. Het voormalig haventje daar staat in verbinding met de Waal en was ooit een deel van de gracht om het huis. Hier is het informatiebordje geplaatst. Het Huis kwam in de 16e eeuw in handen van de Dordtse familie Boucquet en werd naar hen Huis Boucquet genoemd.

tweede Huis
Eind 16e eeuw of begin 17e eeuw werd iets ten westen van deze locatie een nieuw huis gebouwd. Dat kreeg ook de naam Boucquet en verdween in de 19e eeuw. In de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn de fundamenten van dit huis gevonden. De straatnaam Bouquet en de naam van de boekwinkel op de hoek van die straat herinneren aan dit huis Boucquet.

samenwerking
De informatiepaneeltjes zijn het resultaat van samenwerking tussen de gemeente en Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht. Andere bordjes staan onder andere aan de Stehouwerbrug, het Kerkplein en het Perenlaantje.

Afbeelding: Huis Boucquet (ook wel Boucuet genaamd) bij Hendrik-Ido-Ambacht in de Zuid-Hollandse Waard. Afbeelding getekend in de periode 1728-1732 door Abraham Rademaker, en bevindt zich in de collectie W.Meijers in het Regionaal archief te Dordrecht. Abraham Rademaker werd geboren in Lisse in ongeveer 1676 en overleed in Haarlem op 21 januari 1735. Hij was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar, prentenmaker en prentenhandelaar. Hij moet ongeveer 700 kastelen getekend hebben in zijn werkbare leven.

Bron afbeelding: Regionaal Archief te Dordrecht.

Lees meer over:

huis boucquet infobordje archief
Deel dit bericht met je vrienden!