woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Acht nieuwe vrijwilligers opgeleid voor hospice De Cirkel

4 december 2017 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - ZWIJNDRECHT - Recentelijk hebben 8 nieuwe vrijwilligers van hospice De Cirkel hun certificaat in ontvangst genomen. Zij kregen dit uitgereikt door Heleen Roos, vicevoorzitter van het bestuur van hospice De Cirkel. De vrijwilligers zijn nu officieel bevoegd om aan de slag te gaan in het hospice.

Om het certificaat te behalen hebben de vrijwilligers een speciale cursus gevolgd waarin onderwerpen als wat is palliatieve zorg, communicatie, omgaan met de dood, verlies en rouw, spiritualiteit en samenwerking centraal staan. De theorie is door de coördinatoren aangevuld met praktijkvoorbeelden. Ook hebben ze een avond praktijkles gehad op het gebied van tiltechnieken.

De scholing van vrijwilligers wordt mede mogelijk gemaakt dankzij schenkingen “Het is belangrijk om als hospice continu te blijven investeren in nieuwe vrijwilligers. Die scholing - die extern wordt gegeven - kost natuurlijk geld en als hospice zijn wij voor een groot deel afhankelijk van donaties om dit te financieren. Wij waarderen het bijzonder dat wij schenkingen krijgen waarmee wij verder aan onze toekomst kunnen bouwen,” aldus Heleen Roos.

Ontwikkeling
Het hospice heeft nu circa 80 vrijwilligers in dienst. Elke week zijn er zo’n 56 van hen aan de slag. “We proberen het aantal vrijwilligers stabiel te houden en regelmatig nieuwe mensen op te leiden. Het gebeurt namelijk dat mensen niet kunnen werken vanwege privéomstandigheden of dat ze om welke reden dan ook toch afhaken. Om deze situaties op te vangen, is het belangrijk te kunnen putten uit een ruim aanbod vrijwilligers,” legt de vicevoorzitter uit. Als de vrijwilligers eenmaal in het hospice werken, krijgen ze twee keer per jaar een vrijwilligersavond waarop een specifiek thema centraal staat. “Zo proberen we de kennis van de vrijwilligers up-to-date te houden.”

De Cirkel, hospice voor de Zwijndrechtse Waard
Hospice De Cirkel is een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. De kwaliteit van hun leven in de laatste fase staat hierbij centraal. Ze krijgen in het hospice dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van de thuiszorg, de huisarts en familie en vrienden en ze kunnen rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers. In totaal zijn zo’n 80 vrijwilligers opgeleid en VPTZ-gecertificeerd. Hospice De Cirkel staat voor geborgenheid. Het biedt niet alleen de terminale patiënten een veilige en huiselijke omgeving, maar ondersteunt en begeleidt ook hun naasten. De Cirkel is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, huidskleur of geloof, en heeft een breed draagvlak in de samenleving van de Zwijndrechtse Waard. Door verschillende bedrijven, kerken, verenigingen, particulieren, gemeenten en serviceclubs zijn en worden fondsen bijeengebracht.

Bron foto: Hospice de Cirkel.

Lees meer over:

hospice cirkel
Deel dit bericht met je vrienden!