zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Nieuwe column Willem Schneider: hoe verbindend is een verschuivende Schoof

10 augustus 2017

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vakantietijd betekent voor velen: andere dingen doen dan in het dagelijkse leven. Natuurlijk is dat een "terrasje" pakken in de Schoof om eens te kijken hoe druk de Schoof wordt bezocht. Maar is ook nog een andere hogere dimensie, namelijk in het heuvellandschap van het Moezelgebied in Duitsland een achterstand in te halen van boeken, die je graag wil lezen.

Contrast
Boeken, die totaal verschillende wereldbeelden hebben. Zo las ik de "Donkere kamer van Damocles" van Willem Frederik Hermans en "Codex Constantijn" van Paul Maier. De keuze maakte omdat een schril contrast bestaat tussen deze boeken: Maier schrijft over een hoofdpersoon met een vaste partner die alleen successen behaalt, omgaat met de beroemde wetenschappers, diverse pausen en de wereldpers haalt. Hermans die daarentegen een tragische hoofdpersoon (met wisselende partners) schetst, die worstelt met de zingeving van zijn bestaan. Hij maakte valkuilen die hij vanuit zijn sociale omgeving (de situatie van de tweede wereldoorlog) mee.

Lees verder op: www.ambacht.net/column.html

Lees meer over:

column willem schneider Schoof
Deel dit bericht met je vrienden!