zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

PvdA Hendrik Ido Ambacht vraagt aandacht voor blijverslening

29 juni 2017 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Bij het behandelen van de kadernota voor de begroting 2018 vraagt de fractie van de Partij van de Arbeid van Hendrik Ido Ambacht aandacht voor de blijverslening.

De overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Daarvoor moet de woning soms worden aangepast. De PvdA wil dat de gemeente gebruik maakt van de faciliteiten die het ministerie van VROM biedt om een aantrekkelijke lening af te sluiten.

PvdA-fractie Ambacht: "De blijverslening is bedoeld voor mensen met een eigen huis die woningaanpassingen zelf moeten betalen, maar daar het geld niet voor hebben.

Ouderen kunnen bij de bank vaak geen lening krijgen, doordat ze alleen pensioen hebben als inkomen.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting maakt het mogelijk dat ze een lening afsluiten van maximaal 50.000 euro tegen een rente van één of twee procent met een looptijd van vijf tot tien jaar.

Daardoor wordt het mogelijk de woning aan te passen. Bijvoorbeeld met beugels in de badkamer, een verhoogde toiletpot, een traplift, een slaapkamer op de begane grond of een woning zonder drempels.

De blijverslening is makkelijker en ruimer dan de mogelijkheden via de WMO.

Een eerste inventarisatie van de Sociale Dienst Drechtsteden laat zien dat er behoefte is aan zo'n lening. In Sliedrecht is de blijvers-lening in oktober 2016 ingevoerd. In Dordrecht is een soortgelijk verzoek ingediend door de fractie van de Christen Unie."

De Partij van de Arbeid in Hendrik Ido Ambacht vraagt het college tijdens het behandelen van de kadernota voor de begroting van 2018 om de mogelijkheden van een blijverslening te onderzoeken, de financiële gevolgen voor de gemeente in kaart te brengen en een voorstel te doen voor de financiering.

Lees meer over:

PvdA WMO blijvers lening
Deel dit bericht met je vrienden!