woensdag 2 december 2020

Alles over Ambacht

Christine Mousa combineert haar start in ons land met vrijwilligerswerk voor de UVV

5 mei 2017

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De Unie Van Vrijwilligers (UVV) vindt het belangrijk om mensen die dat nodig hebben te helpen en te ondersteunen. UVV Hendrik-Ido-Ambacht is een grote en actieve afdeling met ca. 350 vrijwilligers. Mannen, vrouwen, jong en oud; iedereen is welkom bij de UVV om zich in te zetten voor de ander.

UVV-vrijwilliger aan het woord

Het kost tijd en energie om te wennen in een vreemd land. Werkelijk alles is anders: de taal, de mensen, de cultuur en het klimaat. Toch weet Christine Mousa haar start in Nederland te combineren met vrijwilligerswerk voor de UVV, wat veel zegt over haar positieve instelling en krachtige persoonlijkheid. Christine is afkomstig uit Syrië en woont met haar man en twee kinderen in Ambacht, waar ze werkt in het restaurant van de Blije Borgh en sinds kort ook in Sophiastaete.
“Bij het serveren van de maaltijden is het soms wel moeilijk, ik ken de namen van de gerechten nog niet”, lacht Christine. “Thuis spreken we in het Arabisch met elkaar, maar buiten de deur probeer ik zoveel mogelijk Nederlands te praten. En ook al maak ik fouten met de taal, ik vind het belangrijk om het te leren. Sinds oktober ga ik drie keer per week naar school, gezellig samen met mijn man. Daar krijgen we Nederlandse les en dan kunnen we thuis verder oefenen.”
Christine kwam via een vriendin bij de Blije Borgh terecht. Ze heeft het daar als vrijwilligster naar haar zin, de mensen zijn er aardig en behulpzaam. “Ik luister graag naar de verhalen van de bewoners. Als oudere mensen horen dat ik uit Syrië gevlucht ben, vertellen ze vaak over hun eigen herinneringen aan de oorlog die ze hebben meegemaakt. Het is bijzonder dat we deze ervaringen met elkaar delen. Het is jammer dat ik de taal niet goed genoeg spreek om overal antwoord op te geven, maar dat komt nog wel. Luisteren is ook belangrijk, daar leer ik veel van.”

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens. 

Tekst: Heleen Versprille
Foto: Cees van Meerten/FotoExpressie

Lees meer over:

vrijwilliger blije borgh uvv
Deel dit bericht met je vrienden!