woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Zes Koninklijke Onderscheidingen in Hendrik-Ido-Ambacht

26 april 2017

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Woensdag 26 april ontvingen zes inwoners van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht een Koninklijke Onderscheiding tijdens de Algemene Gelegenheid. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Benoemingen
Tot lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd: mevrouw D. (Ineke) van den Berg-van der
Meulen, mevrouw W. (Willi) Al-Hilli-Pronk, de heer E.G.A. (Ed) Lips, mevrouw A. (Alie) Valk-den
Hoed, mevrouw N.M.E. (Els) van der Vlies-Ligthart en de heer J.P. (Hans) Neijman.

Lintje
Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. Maar tijdens ‘lintjesregen’ staan ze in het zonnetje. Het lintje dat ze van burgemeester Jan Heijkoop ontvangen is aangevraagd door familie, vrienden of kennissen en is een blijk van waardering.

Informatie over de gedecoreerden:

Mevrouw D. van den Berg-van der Meulen (1952):
Mevrouw van den Berg is al vanaf 1994 actief voor de Stichting Meiling. Deze vrijwilligersorganisatie ondersteunt en bemiddelt bij interlandelijke adoptie. Mevrouw Van den Berg is landencontactpersoon voor China. Zij begeleidt en ondersteunt aspirant-adoptieouders bij het adoptieproces wat wel jaren kan duren. Ze begeleidt de ouders bij het samenstellen van het noodzakelijke adoptiedossier, biedt dag en nacht een luisterend oor en reist mee naar China om de kinderen op te halen. In China heeft zij er haar handen vol aan om alles in goede banen te leiden en eventuele problemen op te lossen. Niet voor niets wordt zij 'Moeder China' van Meiling genoemd! Ze werkte mee aan het RTL4 programma 'Met open armen', een reality serie over adoptie. Natasja Froger, tijdens deze uitreiking in het Ambachtse gemeentehuis aanwezig, volgde stellen met een kinderwens, die zijn
aangewezen op adopteren.

Mevrouw W. Al-Hilli-Pronk (1938):
Mevrouw Al-Hilli is al meer dan 20 jaar bestuurslid van de gymnastiekvereniging D.V.O. Dordrecht. Ze houdt de ledenadministratie van ruim 1000 leden bij, regelt alles rondom de vergaderingen, verzorgt alle correspondentie en houdt de jaarlijkse jubilarissen e.d. in de gaten. Ook is zij samen met haar echtgenoot actief bij de organisatie van diverse evenementen binnen de verenging. Mevrouw Al-Hilli beschouwt D.V.O. als haar familie en ze is nog steeds wekelijks tientallen uren te vinden achter haar pc of bij de club. Met haar 78 jaar zet ze zich nog steeds met onverminderde inzet in voor de vereniging. En nog even stipt en precies als altijd.


De heer E.G.A. Lips (1945)
De heer Lips is 8 jaar raadslid geweest en daarna burgerraadslid geworden voor D'66 in Hendrik-IdoAmbacht. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn brede kennis van financiële zaken. Kennis die hij ook heeft ingezet voor de toenmalige Ambachtse hockeyvereniging A.M.C.H. In de acht jaar dat hij penningmeester en vervolgens voorzitter was, heeft zijn inzet er mede voor gezorgd dat de vereniging als eerste in de regio kon beschikken over een kunstgrasveld zonder enorme verhoging van de contributie. Voor de Lions club is hij eveneens jaren actief geweest en ook het regionaal patiënten consumenten platform (RPCP) kon op zijn financiële expertise rekenen. Maar ook familie en vrienden kunnen altijd een beroep doen op de heer Lips. Naast een fulltime baan vond de heer Lips naast zijn vrijwilligerswerk ook nog tijd om zijn medemens te helpen. Nog steeds is hij voor velen in zijn omgeving een onmisbare mantelzorger, altijd even behulpzaam en vooral bescheiden.

Mevrouw A. Valk-den Hoed (1939):
Mevrouw Valk is al ruim 25 jaar jaar actief als vrijwilligster voor jong en oud in onze gemeente. Zo was zij ruim 20 jaar leidster van de meisjesclub bij de Hervormde Jeugd Federatie. Sinds 1991 maakt zij deel uit van de plaatselijke Unie van Vrijwilligers (UVV). Zij wordt ingezet bij diverse activiteiten en zorgt ook voor aandacht bij lief en leed van de vrijwilligers van het UVV. Zij heeft een aantal malen zieken verzorgd in het Rode Kruis zorghotel 'IJsselvliedt'. Mevrouw Valk is een echte motivator en stimulator bij de organisatie van activiteiten. Met veel enthousiasme weet zij jong én oud aan te zetten tot het leveren van optimale prestaties. En dit alles doet zij met humor en een knipoog.

Mevrouw N.M.E. van der Vlies-Ligthart (1947)
Mevrouw van der Vlies doet al vrijwilligerswerk sinds zij in 1972 in het huwelijk trad en stopte met betaald werk. Zo was zij bestuurslid van de bibliotheek en leidster van de meisjesvereniging
Gereformeerde Gemeente in Rijssen, voorzitter van de Hartstichting afd. Dordrecht, actief voor de Nierstichting, meerdere keren collectant voor diverse stichtingen en schreef en regisseerde zij musicals voor de VakantieBijbelweek van de Hervormde Gemeente Oostendam. Voor deze gemeente is zij sinds 2011 penningmeester van de vrouwenvereniging Sifra. Mevrouw Van der Vlies is als afgevaardigde aanwezig op regionale en landelijke bijeenkomsten. Ze heeft een aantal jaren het secretariaat vervuld voor de Stichting Duyschot Concerten. Ze maakt al tientallen jaren deel uit van het bestuur van de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Patiëntenvereniging en vertegenwoordigt de vereniging ook in de regio en bij landelijke bijeenkomsten. Men omschrijft haar als sociaal, betrokken, enthousiast, een echt familiemens met humor en doorzettingsvermogen en een gouden oma!

De heer J.P. Neijman (1961)
We kennen de heer Neijman als burgerraadslid voor D66 in Hendrik-Ido-Ambacht. Maar zijn maatschappelijke betrokkenheid en inzet blijkt uit veel meer activiteiten. Na een start als chauffeur in
1980 werd de heer Neijman als snel penningmeester van de Dierenambulance Zwijndrecht/HendrikIdo-Ambacht. Als bestuurslid was hij verantwoordelijk voor het financiële beleid en de ontwikkeling van de stichting. Deze werd daardoor een zeer gewenste fusiepartner. Hij had een belangrijke rol bij de fusie van stichtingen waaruit de grootste organisatie voor transport van dieren in noodsituaties in Nederland is ontstaan, met een meldkamer die permanent bezet is. Met zijn gedegen kennis van juridische en belastingtechnische zaken heeft hij zich ook ingezet voor de landelijke dierenbescherming. De heer Neijman was ook 20 jaar lang actief voor Sociëteit Het Trefpunt in Zwijndrecht. Hij maakte jarenlang deel uit van de Zwijndrechtse carnavalsstichting De Peebossers, waarbij hij verpleeg- en bejaardentehuizen, zieken en scholen bezocht.

Lees meer over:

lintjes koninklijk onderscheiden
Deel dit bericht met je vrienden!