vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Veiligheidsmonitor 2016: mensen voelen zich veiliger, maar aantal misdrijven stijgt licht

11 maart 2017 (door Hans Huisman)

HENDRIK IDO AMBACHT - Onlangs publiceerde het CBS de Veiligheidsmonitor 2016, het landelijke bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat burgers zich minder vaak onveilig voelen. Landelijk voelde 35 procent van de bevolking zich wel eens onveilig, tegenover 37 procent in 2012. In de regio Zuid-Holland-Zuid daalde dit percentage in dezelfde periode ook met 2 procent, waardoor het percentage hier uitkwam op 31 procent. De gehele provincie scoort minder goed dan het landelijk gemiddelde. Dit komt mede omdat bewoners van Den Haag en Rotterdam zich minder veilig voelen.

Van Hendrik-Ido-Ambacht zijn op dit gebied geen cijfers beschikbaar, aangezien de gemeente niet elk jaar een uitgebreide enquête laat afnemen bij de bevolking. Wel zijn er cijfers van de politie over geregistreerde misdaad beschikbaar.

Veiligheidsgevoel in de buurt neemt toe

Vrijwel op alle punten die in de Veiligheidsmonitor zijn opgenomen scoort Zuid-Holland-Zuid beter dan het landelijk gemiddelde. Zo voelde 16 procent van de landelijke bevolking zich in 2016 wel eens onveilig, tegenover 13,5 procent in Zuid-Holland-Zuid. Alleen in het openbaar vervoer voelen we ons onveiliger dan in 2012. Behalve naar het OV is onder andere gekeken naar het veiligheidsgevoel in winkelgebieden, bij treinstations, op plekken waar jongeren rondhangen en rondom uitgaansgelegenheden.

Ook scoort Hendrik-Ido-Ambacht beter dan landelijk wat betreft het aantal misdrijven. Uit de cijfers blijkt dat burgers landelijk in het afgelopen jaar 4,4 miljoen keer slachtoffer zijn geweest van een misdrijf. De politie heeft bijna 930.000 aangiftes van misdrijven opgenomen, ten opzichte van ruim 1,1 miljoen in 2012. Dit komt neer op zo'n 55 misdrijven per 1000 inwoners. Hendrik-Ido-Ambacht scoort ook hier, met 36 misdrijven per 1000 inwoners, ver onder het landelijk gemiddelde.

Stijging van het aantal diefstallen

In 2016 is echter, ten opzichte van 2015, wel een stijging van het aantal misdrijven gesignaleerd. Het aantal misdrijven nam met 30 toe tot 1060 incidenten. Met name vermogensmisdrijven als diefstal en inbraak namen toe: van 580 naar 670 gemelde misdrijven. Dit is zelfs het hoogste aantal sinds 2010. Deze stijging wordt in het totale aantal misdrijven gecompenseerd door de gestage daling van het aantal vandalismedelicten.

Diefstal van smartphones

Een van de mogelijke oorzaken van de stijging van het aantal diefstallen is dat mensen meer waardevolle (en relatief eenvoudig te stelen) apparaten bezitten, zoals smartphones. Diefstal van zulke apparaten heeft ook een steeds grotere impact, aangezien ze steeds vaker gevoelige informatie bevatten. Om (de gevolgen van) diefstal tegen te gaan zijn er veel apps beschikbaar, evenals initiatieven als StopHeling.nl, een website waarop mensen kunnen controleren of het apparaat dat ze willen kopen niet gestolen is. Ook zijn er bedrijven die telefoonverzekeringen met verzekering tegen diefstal aanbieden.

De Nationale Veiligheidsmonitor wordt elk jaar gepubliceerd. Elke twee jaar doet de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht hieraan mee. Welke resultaten er uit de laatste enquête in 2015 kwamen, kunt u hier op ambacht.net lezen.

Lees meer over:

veiligheid
Deel dit bericht met je vrienden!