zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Gemeente Belangen: 'Gemeentelijke belastingen stijgen met € 74 per inwoner'

8 maart 2017 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - In de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag 6 maart werd het raadsvoorstel Huisvesting statushouders behandeld.

Gemeente Belangen meldt hierover: "Zoals in elke gemeente in Nederland is ook Hendrik-Ido-Ambacht verplicht statushouders op te nemen. Dat doet de gemeente overigens al jaren. Probleem is soms de beschikbaarheid van woningen. De taakstelling voor 2016 was 75 statushouders, daarvan zijn er 53 gehuisvest. Voor 2017 is de taakstelling zover nu bekend gelijk. Omdat de voorraad sociale huurwoningen niet voldoende is heeft het college aan de raad voorgesteld een aantal woningen te kopen en deze geschikt te maken voor verhuur."

"Gemeente Belangen heeft er op aangedrongen dat onze in Ambacht wonende woningzoekenden niet de dupe mogen worden. Die toezegging kwam er. De gemeenten in Nederland zijn verplicht om statushouders te huisvesten. Natuurlijk heeft een gemeente het recht dit te weigeren, maar dan wordt een boete opgelegd. Die boete is € 1.800,00 per statushouder, per maand. Dit betekent voor Hendrik-Ido-Ambacht dat er een boete van 2 miljoen euro wordt opgelegd. Dit komt neer op ongeveer € 74,- per inwoner per jaar."

Tijdens de behandeling van dit raadsvoorstel over de huisvesting van de statushouders gebeurde er nog wel iets bijzonders. Gemeente Belangen schrijft hierover: "Eén fractie in de Ambachtse gemeenteraad, te weten AUB had tegen de huisvesting van statushouders wel bezwaar en stemde tegen. Ondanks vragen van onder andere Gemeente Belangen, hoe de fractie van AUB de 2 miljoen dacht te betalen kwam geen antwoord. Zij wensten hierover niet in discussie te gaan. De fractie kon ook niet aangeven hoe dit boetebedrag betaald zou moeten worden, dus de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht draaien hiervoor op.

Door onoplettendheid van AUB vergaten zij tegen de comptabiliteitsbesluiten te stemmen, dus uiteindelijk is ook AUB voor de huisvesting van statushouders." Tot zover Gemeente Belangen.

Deel dit bericht met je vrienden!