dinsdag 18 januari 2022

Alles over Ambacht

Kunnen we al met de elektrische auto op vakantie?

24 januari 2017 (door Hans Huisman)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De elektrische automarkt is sterk in ontwikkeling; het aanbod en de populariteit van auto's die gebruikmaken van een elektrische motor blijft stijgen. Ook de oplaadlocaties schieten als paddenstoelen uit de grond, wat het voor de consument een stuk aantrekkelijker maakt een elektrische auto in overweging te nemen.

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht stimuleert het gebruik van de elektrische auto en heeft het aantal laadpunten en aanbieders van laadpunten verder uitgebreid. Drechtsteden was in 2013 al de eerste gemeentelijke regio die de Lean & Green Logistic Award in ontvangst mocht nemen als één van de koplopers voor duurzame mobiliteit.

Goed voor de portemonnee

Niet alleen belast de elektrische auto het milieu minder, het is ook gunstig voor de portemonnee. Uiteraard wordt er met een elektrische auto flink op de brandstofkosten bespaart, maar daarnaast hebben ook de bijkomende belastingvoordelen een positief effect op de financiën. Zo zijn bezitters van een volledig elektrische personenauto (met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer) vanaf 2016 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Elektrische auto's zonder trekhaak

Door de toenemende kracht van de batterijen hoeven elektrische voertuigen minder vaak aan het stroom. Dit maakt de elektronische auto steeds interessanter voor gebruik buiten de stad en tevens een stuk aantrekkelijker voor langere ritten richting de zon of de sneeuw. Er is alleen een puntje van aandacht dat het enthousiasme om elektrisch naar de camping in Frankrijk te rijden wellicht inperkt. De meeste elektrische auto's hebben namelijk geen trekhaak. Vanwege het minimale gewicht dat deze auto's mogen trekken, zijn ze in veel gevallen nog ongeschikt voor de koppeling van een caravan. De afwezigheid van een trekhaak maakt het ook lastig om bijvoorbeeld een fietsendrager te plaatsen, nog een domper voor de Nederlandse fietsfanaat. Wel is er een ruime verscheidenheid aan hybride auto's die over genoeg aandrijving beschikken voor het trekken van een caravan, aangezien ze altijd kunnen terugvallen op de verbrandingsmotor. Rameder heeft een overzicht van trekhaken voor caravans en fietsendragers die gekoppeld kunnen worden aan hybride auto's van bijvoorbeeld Toyota.

E-trailer

Een start-up uit Delft heeft wellicht de oplossing voor het gebrek aan aandrijving bij het elektrisch rijden met een caravan: de E-trailer. Een elektrische aandrijving zorgt ervoor dat caravanwielen in beweging worden gezet tijdens het wegrijden of op andere momenten dat er extra aandrijfkracht gewenst is. Zodra de snelheid stabiel is, schakelt het elektronisch aandrijfsysteem zichzelf uit. De E-trailer is momenteel nog vol in ontwikkeling, maar het kan, zodra meer elektrische auto's van een trekhaak worden voorzien, de uitkomst zijn om toch CO2-neutraal op de camping in Frankrijk te arriveren.

Lees meer over:

auto
Deel dit bericht met je vrienden!