dinsdag 18 januari 2022

Alles over Ambacht

Vader en zoon steunen 'Hartveilig Wonen' met extreme winterrit

13 januari 2017 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Zevenduizend kilometer rijden in een week, in extreme winterse omstandigheden. Met als eindpunt de Noordkaap. Brandweerman Stefan Wenink (50) en zijn zoon Dennis (22) uit Hendrik-Ido-Ambacht doen het vanaf 20 januari, door deel te nemen aan ‘Navigate North 2017’. Los van het avontuur voor henzelf, gebruiken ze de tocht óók om aandacht te vragen voor Hartveilig Wonen: het netwerk van burgerhulpverleners bij een hartstilstand. De AED reist met hen mee.

Een AED (of automatische externe defibrillator) is een levensreddend apparaat dat een schok kan geven om een stilstaand hart weer aan het kloppen te krijgen. Het beschikbaar zijn van zo veel mogelijk AED’s in de regio Zuid-Holland Zuid is een van de doelen van Hartveilig Wonen.

Stefan Wenink: “Ik heb altijd gezegd dat ik naar de Noordkaap wilde als ik vijftig zou worden. Nu gaat het gebeuren. Waarom de Noordkaap? Ik weet het eerlijk gezegd niet, want ik heb een hekel aan koude voeten. Het heeft iets magisch, iets extreems. Ik wil het noorderlicht graag zien. En het is geweldig mooi om dit met je eigen zoon te doen, in je eigen auto.” Navigate North is een tourrit met wedstrijdelement  – geen snelheidsrally – naar het hoogste noorden van Scandinavië. Er doen ruim veertig teams mee.

“Nu we dan toch gaan, wil ik ook iets extra’s doen, iets maatschappelijks”, vertelt Wenink. Als hulpverlener kent hij als geen ander – en ook uit eigen ervaring – de noodzaak om te kunnen reanimeren. “Ik weet dat de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid er veel aan doet om Hartveilig Wonen in onze regio te stimuleren. Zodoende zijn we in contact geraakt. De Ambulancedienst heeft voor ons een AED geregeld, waarmee we onderweg op zo veel mogelijk manieren iets origineels zullen doen wat mensen kunnen volgen op de Facebookpagina ‘TeamPyro Wenink’. En je weet het nooit, de AED kan natuurlijk ook gewoon echt nodig zijn onderweg.”

Leo Roos bevestigt namens de Ambulancedienst het belang van Hartveilig Wonen. “Bij een hartstilstand moet een reanimatie binnen zes minuten van start gaan om succesvol te zijn. Wij kunnen als Ambulancedienst nooit overal binnen zes minuten zijn. Daarom is het noodzakelijk dat mensen die de kunst van het reanimeren machtig zijn, direct gaan helpen als de ambulance nog onderweg is.” Hartveilig Wonen alarmeert burgers via de mobiele telefoon als er in hun directe omgeving een melding is van een hartstilstand. Roos: “Het redt echt levens! Daarom zijn wij erg blij dat Stefan en Dennis hier op deze originele manier aandacht voor vragen.”

Aandacht is inderdaad het enige waar het nu om draait. Wenink: “We vragen geen geld, geen sponsoring. We willen dat zo veel mogelijk mensen zich aangesproken voelen door het idee dat je elkaar helpt. Wat is er mooier dan dat je voor jouw buurman of -vrouw het verschil kan maken tussen leven en dood?” Aanmelden kan via www.hartveiligwonen.nl.

Op dit moment staan er in de zeventien gemeenten van Zuid-Holland Zuid ruim vierduizend vrijwilligers geregistreerd bij Hartveilig Wonen, meldt Roos. “Ook zijn er 168 AED’s bekend die de burgerhulpverleners na een melding kunnen ophalen, maar dat zouden er veel meer kunnen zijn als we ze allemaal zouden kennen. Eigenaren of beheerders van een AED kunnen ook meehelpen door hun AED te laten registreren bij Hartveilig Wonen. En natuurlijk zouden zo veel mogelijk mensen met een reanimatiecertificaat zich moeten aanmelden.” In 2016 waren er in onze regio 253 oproepen voor burgerhulpverlening na een hartstilstand.

‘Team Pyro’ vertrekt op woensdag 18 januari naar het startpunt in Stockholm. Twee dagen later start de tocht. Na elke etappe krijgen deelnemers de coördinaten van de volgende bestemming. De Ambulancedienst wilde het vertrek van de Weninks niet ongemerkt laten passeren. Directeur Hans Janssen reikte officieel de AED uit bij het ambulancehoofdkantoor in Zwijndrecht en gaf het startsein voor de rit met de Peugeot 2008, die duidelijk herkenbaar het logo van Hartveilig Wonen draagt. De AED is (in bruikleen) beschikbaar gesteld door leverancier Physio Control.

Foto's © Frederike Slieker: Stefan en Dennis Wenink krijgen de meereizende AED overhandigd door directeur Hans Janssen van de Ambulancedienst, onder toeziend oog van ambulancemedewerkers Robbert en Huib.

Deel dit bericht met je vrienden!