woensdag 2 december 2020

Alles over Ambacht

Wandelen en vogels spotten in het nieuwe natuur- en wandelgebied Crezéepolder

24 november 2016

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Het nieuwe natuur- en wandelgebied Crezéepolder, op grondgebied van de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk, is opengesteld voor bezoekers. Dankzij nieuwe paden, vogelschermen en een brug kunt u hier heerlijk wandelen en vogels spotten.

Wethouder Floor van de Velde: “Dit nieuwe waterrijke natuurgebied van 72 hectare is een prachtige aanvulling op de zoetwatergetijdengebieden zoals de Biesbosch en de Sophiapolder. Het is een aanwinst voor de hele regio!”

Wandelroutes
Er zijn verschillende wandelroutes in en om het gebied mogelijk. Ook is er een aansluiting gemaakt met het naastgelegen natuurgebied, de Ridderkerkse Grienden en Gorzen. Daarmee is een 10 kilometer lange aaneengesloten wandelroute door het groen ontstaan.

Verbinding met rivier de Noord
Sinds vorige week donderdag staat de Crezéepolder in directe verbinding met rivier de Noord. Na het afgraven van de laatste happen grond, stroomde het water de kreken in. Vanaf nu zal het gebied dagelijks op het ritme van het getij vol en leeg stromen. Zoetwatergetijdennatuur trekt bijzondere dier- en plantensoorten aan en levert een prachtig wandel- en vogelgebied op.

Herstel van Zoetwatergetijdennatuur
De provincie Zuid-Holland is in april 2015 van start gegaan met de omvorming van de Crezéepolder tot waterrijk natuur- en wandelgebied. De aansluiting van de polder op het getij in de Noord is de laatste stap in de ontwikkeling van het natuurgebied. De provincie heeft de afgelopen vijftien jaar tientallen waterrijke natuurgebieden als de Crezéepolder aangelegd tussen de Biesbosch en de Noordzeekust. Alles bij elkaar zo’n 2.000 hectare natuur. Hierdoor heeft het achterland weer contact met de zee en trekken zeldzame vogels en dieren heen en weer. De bever zit al in het Haringvliet en de visarend is in augustus al jagend in de Crezéepolder gespot. Een bewijs dat het aan elkaar koppelen van kleine losse getijdenatuurgebieden langs de rivieren tot één grootschalige woon-, broed-  en foerageergebied voor vogels, goed werkt.

Meer informatie over de Crezeepolder vindt u op www.deltanatuur.nl.

Opmerking redactie: In het Ridderkerkse gedeelte van de Crezéepolder is ook de plek onder water komen te staan waar in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig van de Nederlandse Luchtmacht neerstortte. Deze T-5 nr. 856 stortte brandend neer in de grienden langs de Noord bij Ridderkerk, en de gehele bemanning kwam om. Hier had de gemeente Ridderkerk minstens een gedenkteken neer kunnen zetten........, maar nu staat deze plek onder water.

Lees meer over:

natuur polder zoetwatergetijde
Deel dit bericht met je vrienden!