donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Archeologisch onderzoek op terrein Ambachtse Zoom

20 oktober 2016 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vorige week, half oktober 2016, werd een deel van de Ambachtse Zoom archeologisch onderzocht. De resultaten zijn nog  niet bekend,  maar wat kunnen we er al wel over zeggen? In ieder geval dat het archeologisch onderzoek aan de Ambachtse Zoom een reis naar eeuwen terug is.

Inversierug
Projectleider Iris Briels van archeologisch onderzoeksbureau RAAP: “We denken dat we hier met een inversierug te maken hebben. Zo’n rug ontstaat op de plek waar ooit in het veen een riviertje stroomde en later verlandde. Door inklinking van het veen daalt de omgeving, maar de kleiige en zandige vulling van het veenstroompje daalt niet mee. Die bleef als een soort bult in het veenlandschap achter. Ideaal om op te wonen, want daar zat je hoog en droog. Of hier inderdaad gewoond is, weten we niet. Het belangrijkst is dat we het terrein beter hebben kunnen begrenzen, we weten nu waar archeologische vondsten te verwachten zijn en waar niet.”

Zwijndrechtse Waard
De Ambachtse Zoom ligt in de Zwijndrechtse Waard. Na jarenlange voorbereidingen begint in 1332 de inpoldering van de Zwijndrechtse Waard. Het gebied was ooit droog en misschien al ingepolderd, maar het water had er al lange tijd vrij spel. In een oorkonde van 1325 staat namelijk: Want Zuindrecht... langhe tijt ghereiden heeft ende onghedijct gheweest... Dat betekent: “De Zwijndrechtse Waard, lange tijd onder invloed van het getij en onbedijkt...” Onderdeel van de inpoldering was het indammen van de Waal, aan de westkant bij Heerjansdam, aan de oostkant bij Oostendam. Overigens werd de inpoldering uitgevoerd in opdracht van Willem III, Graaf van Holland. Om zijn inspanningen eert Hendrik-Ido-Ambacht de graaf met de Graaf Willemlaan.

Reden voor het archeologisch onderzoek aan de Ambachtse Zoom zijn de plannen om er een duurzaam bedrijventerrein te vestigen.
Meer informatie daarover vindt u op de website www.h-i-ambacht.nl/ambachtsezoom.

Deel dit bericht met je vrienden!