zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Hospice De Cirkel viert eerste lustrum

21 maart 2016

ZWIJNDRECHTSE WAARD - Op 11 januari jonstleden bestond hospice De Cirkel in Hendrik-Ido-Ambacht vijf jaar. Enkele dagen later is in Hotel ARA in Zwijndrecht door een bescheiden gezelschap dat betrokken is geweest bij de (op)bouw van het hospice stilgestaan bij dit eerste lustrum. Dit gebeurde in het bijzijn van onder anderen burgemeester Schrijer van Zwijndrecht en wethouder Van der Vlies van Hendrik-Ido-Ambacht. Vertegenwoordigers van twee gemeenten die belangrijk zijn voor De Cirkel. Ook waren betrokkenen van het eerste uur aanwezig vanuit de zorg,kerkelijke instellingen, woningcorporaties en de politiek.

De voorbereidingen voor een hospice in de Zwijndrechtse Waard zijn al in 2003 gestart. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat de eerste paal de grond in ging,” vertelt Henk Brand, die samen met Heleen Roos een van de initiatiefnemers is van het hospice. Vanaf het begin stond voor hen vast dat ze een zelfstandig hospice wilden dat geen onderdeel was van een zorginstelling. In samenspraak met projectbureau Volgerlanden en woningcorporatie Rhiant heeft het hospice uiteindelijk de beschikking gekregen over een kavel aan de Vrouwgelenweg in Hendrik-Ido-Ambacht. Een mooie locatie op de grens van beide gemeenten.

Bestuursvoorzitter Peter Top benadrukte in zijn speech dat het hospice duidelijk in een behoefte voorziet. “Mensen die niet langer dan drie maanden te leven hebben, kennen de weg naar ons en de reacties zijn positief.” Ook stond hij stil bij de vele bijdragen uit alle hoeken van de samenleving. “Zonder sponsoring geen hospice. Wij zijn afhankelijk van giften.” Burgemeester Schrijer en wethouder Van der Vlies gingen in hun speeches ook in op het belang van een hospice in de regio en spraken de hoop uit dat er nog veel meer jubilea komen. Daarnaast bedankten zij de vele mensen die een bijdrage hebben geleverd en dat nog steeds doen aan het hospice.

Van Henk Brand en Heleen Roos kregen zij vervolgens het eerste exemplaar van de jubileumuitgave - speciaal gemaakt ter gelegenheid van dit eerste lustrum - overhandigd. In deze krant komen onder anderen een nabestaande, vrijwilligers, de voorzitter van de Stichting RunDezvousNL die jaarlijks de Bolidt Inner Circle Run organiseert, een transferverpleegkundige uit het Albert Schweitzer ziekenhuis en een huisarts aan het woord. Deze uitgave is gerealiseerd dankzij sponsoring van eyedesign BNO, Drukkerij Obreen en Com’an, duo voor communicatie.

Na afloop van de uitreiking brachten Henk Brand en Heleen Roos een toost uit op het jubileum. “Wij wilden pas echt met een hospice starten als het minimaal voor vijf jaar levensvatbaar zou zijn. Dat hebben we gehaald. Help ons mee ons tweede lustrum te halen,” aldus hun wens.

Deel dit bericht met je vrienden!