vrijdag 21 januari 2022

Alles over Ambacht

Werkzaamheden aan galerijflat Banckertplein

15 maart 2016 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Rhiant heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de constructie van de galerijen van de flats aan het Banckertplein. Uit dit onderzoek blijkt dat de constructie van de galerijen niet voldoet aan de huidige eisen. Vanaf dinsdag 15 maart start Aannemersbedrijf Kwaasteniet in opdracht van Rhiant met het verstevigen van de galerijvloeren. Er wordt een tijdelijke hulpconstructie aangebracht onder de galerijvloeren en de balkons. 

Verplichting
De overheid heeft gebouweigenaren verplicht onderzoek te doen naar de constructieve veiligheid van de galerijvloeren van flats met een bouwjaar tot 1975. Het gaat hierbij specifiek om galerijflats met uitkragende betonnen galerij- of balkonvloeren die direct aansluitend zijn verbonden aan de betonnen verdiepingsvloeren of gevelbalken. Voor Rhiant gaat het alleen om de galerijflats aan het Banckertplein. Uit het onderzoek blijkt dat de wapening in de galerijvloeren niet op de juiste plaats in de vloer ligt. Dit is al zo vanaf de bouw van de flat (48 jaar geleden). Er is dan ook geen acuut gevaar. Op het moment dat Rhiant weet dat een constructie niet aan de eisen voldoet, zijn we verplicht maatregelen te treffen.

Galerijvloer verstevigen
Rhiant heeft Aannemersbedrijf De Kwaasteniet opdracht gegeven de galerijvloeren te verstevigen. Met metalen buizen (stempels) wordt een tijdelijke hulpconstructie  gebouwd onder de galerijvloeren. De werkzaamheden starten dinsdag 15 maart en duren ongeveer twee weken. Bewoners hoeven hiervoor niet thuis te blijven.

Onderzoek balkon
Rhiant verwacht dat de constructie van de balkons gelijk is aan die van de galerij. Om hier duidelijkheid over te krijgen, start dinsdag 15 maart Ingenieursbureau Concretio met een onderzoek naar de balkons. Er wordt gebruik gemaakt van scanapparatuur. Bewoners hoeven hier niet speciaal voor thuis te blijven.

Het vervolg
De tijdelijke hulpconstructie blijft staan totdat een definitieve oplossing gerealiseerd is. De komende tijd werkt Rhiant aan het plan voor deze definitieve oplossing om weer aan de huidige eisen te voldoen.

Inloopavond
Om eventuele vragen van bewoners  te beantwoorden organiseert Rhiant een inloopbijeenkomst. Dinsdag 15 maart kunnen bewoners tussen 17.30 en 19.30 uur langskomen in cultureel centrum Cascade aan de Hoge kade 50.

 

Deel dit bericht met je vrienden!